Autor textu: TASR
15.06.2022

Viaceré školské organizácie podporujú požiadavky školských odborárov

Viaceré školy vyhlásili na stredu riaditeľské voľno, v prípade niektorých škôl v okolí Bratislavy sa vyučovanie má skrátiť, aby sa mohli zamestnanci škôl na protestnom zhromaždení zúčastniť.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Bratislava 15. júna (TASR) - Slovenská komora učiteľov (SKU), ale i Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) podporujú požiadavky školských odborárov, ktorí okrem iného žiadajú navýšenie platov v školstve. Zároveň žiadajú predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO), aby sa situáciou zaoberal a o situácii s nimi rokoval. 

      "Zároveň vyzývame vládu SR a osobitne premiéra a ministra financií, aby si s nami sadli za jeden stôl a rokovali o napĺňaní programového vyhlásenia vlády v oblasti atraktivity učiteľského povolania a prioritizácii vzdelávania na Slovensku," vyplýva zo stanoviska SKU. Zároveň komora tvrdí, že je každým dňom viac a viac sklamaná z krokov vlády.

      Protestné zhromaždenie sa uskutoční v stredu od 13.30 h na bratislavskom Námestí SNP, odkiaľ sa zamestnanci školstva presunú pred Národnú radu SR. Školskí odborári na sociálnej sieti avizujú, že na protest je prihlásených viac ako 13.000 ľudí. 

      Viaceré školy vyhlásili na stredu riaditeľské voľno, v prípade niektorých škôl v okolí Bratislavy sa vyučovanie má skrátiť, aby sa mohli zamestnanci škôl na protestnom zhromaždení zúčastniť. Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku na svojom webe informoval, že tí zamestnanci škôl, ktorí sa na proteste v hlavnom meste nemôžu zúčastniť osobne, si počas stredy môžu obliecť do práce niečo žlté. Prípadne si môžu pripnúť žltú stužku na znak solidarity s protestujúcimi.

      ŠRVŠ tvrdí, že základné, stredné a vysoké školstvo sú dlhodobo podfinancované, platy zamestnancov v školstve nie sú motivujúce. "Ak by to bol finančný plán ako demotivovať učiteľov a odradiť ich od tohto poslania, nevyzeralo by to inak," povedal predseda ŠRVŠ Filip Šuran. Podľa ŠRVŠ by minister financií Igor Matovič (OĽANO) mal prestať zneužívať vzdelávanie na kladenie podmienok iným politickým stranám. 

      Aj Nové školské odbory poukázali na to, že už nie je na čo čakať a svojich členov k účasti na stredajšom proteste vyzvali. "Aj sila tohto protestu môže rozhodnúť, či kompetentní vôbec začnú skutočne riešiť akútne otázky v rezorte školstva, respektíve budú zamestnanci musieť na ne upozorňovať hlasnejšie a častejšie," uvádzajú na svojom webe.
      

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]