Autor textu: TASR
17.06.2022

Školské odbory odmietajú Matovičove vyjadrenia, že ich protest organizoval Smer 

Keď školskí odborári povedia, že politici nemajú prístup na akciu a zrazu Smer a druhý Smer tam majú prístup, niečo tu smrdí, uviedol Matovič.

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič, 15. júna 2022 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer

Bratislava 17. júna (TASR) - Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) odmieta vyjadrenia ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), podľa ktorého mala strana Smer-SD organizovať bratislavský protest zamestnancov školstva a pomáhať zvážať protestujúcich autobusmi. Matovič to hovoril vo štvrtkovej (16. 6.) relácii Na hrane v TV Joj.

      "Keď školskí odborári povedia, že politici nemajú prístup na akciu a zrazu Smer a druhý Smer tam majú prístup, niečo tu smrdí," uviedol Matovič, podľa ktorého táto skutočnosť poukazuje aj na celkového organizátora štrajku a odvozu učiteľov. 

      "Tieto vyjadrenia ministra financií sú nepravdivé a domnievame sa, že sú len jeho snahou o presun pozornosti od vlastnej neschopnosti nájsť finančné zdroje na primerané ohodnotenie zamestnancov školstva a vykrytie zvýšených nákladov na prevádzku škôl a školských zariadení," uviedol predseda školských odborárov Pavel Ondek v stanovisku.

      Zároveň zdôraznil, že na organizácii stredajšieho protestu podieľali zamestnanci odborového zväzu školstva, dopravu účastníkov zabezpečovali regionálni funkcionári OZPŠaV a náklady boli hradené výlučne z členských príspevkov členov školských odborárov. Podľa Ondeka bol teda protest odborárskou záležitosťou a nevystúpil na ňom žiadny predstaviteľ politickej strany či hnutia. "Zároveň však upozorňujeme, že sme nikomu nemohli brániť sa na proteste zúčastniť. Z tohto dôvodu nemôžeme vylúčiť, že sa v dave medzi protestujúcimi vyskytli aj zástupcovia politických strán," povedal Ondek.

      Ako ďalej uviedol, vyjadrenia ministra financií dehonestujú snahu všetkých účastníkov protestu, z ktorých mnohí na protest cestovali dlhé hodiny z celého Slovenska. "Zároveň znevažujú hlavný cieľ protestujúcich, ktorým bolo poukázať na dlhodobo nedostatočné financovanie školstva, a tým na hazardovanie s budúcnosťou našej krajiny," informoval Ondek.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]