Autor textu: TASR
22.06.2022

J. Šeliga: Prelomenie veta nebolo o pomoci rodinám, ale politickom súboji 

Podľa Šeligu je ohrozené aj to, či rodiny niečo dostanú, keďže sa nevie, čo urobí Ústavný súd SR. 

Na snímke poslanec parlamentu SR Juraj Šeliga (Za ľudí) počas 66. schôdze NRSR 22. júna 2022 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann

Bratislava 22. júna (TASR) - Tri koaličné strany boli pripravené rokovať a hlasovať o pripomienkach prezidentky k protiinflačnému balíku. OĽANO nechcelo ustúpiť a zvolilo si cestu spolupráce s ĽSNS. Po hlasovaní to vyhlásil poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga. Postup OĽANO nevníma ako pomoc rodinám, ale politický súboj. Vo výsledku hlasovania nevidí žiadnu logiku, keďže zákon skončí na Ústavnom súde (ÚS) SR.

      Balík označil Šeliga za hračku ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). "Nemá to nič s konzervativizmom, bol to obyčajný politický súboj, ktorý, aby Igor Matovič vyhral, rozhodol sa použiť ĽSNS. Navyše tu bolo na stole riešenie, aby od 1. júla mali rodiny pomoc a mali sme polrok na rokovanie," skonštatoval pred novinármi.

      Stabilita koalície je podľa neho ohrozená. "Je to klin do koalície, neviem, ako bude ďalej pokračovať," povedal s tým, že opätovne sa sám seba pýta, či chce pokračovať v tejto koalícii. Podľa Šeligu je ohrozené aj to, či rodiny niečo dostanú, keďže sa nevie, čo urobí Ústavný súd SR. OĽANO sa podľa neho rozhodlo vziať si za spojencov ľudí, ktorí spochybňujú pandémiu či vojnu na Ukrajine. 

      Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) očakávala takýto výsledok. "Chcem poblahoželať kolegom z OĽANO a Sme rodina, že spolu s fašistami zablokovali možnosť zvyšovať platy učiteľom, zdravotníkom, pomáhať adresne tým, ktorí to potrebujú," vyhlásila po hlasovaní pred novinármi. Spojenie s poslancami z ĽSNS vníma ako veľký problém. Zástupcovia SaS by podľa nej mali na koaličných radách apelovať na to, aby sa takýto postup neopakoval. 

      Bittó Cigániková považuje za dôležité, aby SaS ostala v koalícii. Keby sa rozpadne koalícia, nastali by podľa nej väčšie škody. Jej kolega Marián Viskupič (SaS) považuje za problém, keď sa rozhodnutia s obrovským dosahom na verejné financie robia bez vypočutia argumentov. "Keby sa prijali pripomienky prezidentky, bol by to veľmi vylepšený zákon, bola by to určitá úniková cesta pre ministra financií," pripomenul.

      Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu neprijali pripomienky prezidentky a schválili zákon o financovaní voľného času dieťaťa v pôvodnom znení. Schválenie zákona ako celku podporilo 77 zo 142 prítomných poslancov. Za boli všetci poslanci OĽANO, zdržal sa len Juraj Krúpa. Zákon podporilo aj hnutie Sme rodina. Prelomenie veta podporili i nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a poslanci pôsobiaci v ĽSNS. Za boli aj poslanci, ktorí v tomto volebnom období odišli z klubu OĽANO, a to Romana Tabák, Ján Mičovský a Ján Krošlák.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]