Autor textu: TASR
23.06.2022

V prešovskom Solivare predstavili novinky v poľnohospodárstve 

Na podujatí zameranom na problematiku autonómnej techniky, presného navádzania a robotiky v poľnohospodárstve sa zúčastnilo približne 150 účastníkov z radov pedagógov, študentov, zamestnávateľov a predajcov z rôznych kútov Slovenska.

Na snímke SaMoRob, autonómny mobilný robot v rámci Národného projektu Zlepšenie stredného odborného školstva v Prešove. FOTO TASR - Veronika Mihalikov

Prešov 22. júna (TASR) – O trendoch a vývoji technológií v poľnohospodárstve s prepojením na trh práce sa hovorilo na druhej sektorovej konferencii v rámci národného projektu Zlepšenie stredného odborného školstva, ktorá sa v stredu uskutočnila v Múzeu Solivar v Prešove. Súčasťou podujatia bola aj výstava modernej autonómnej techniky, dronov, lietadla, autonómneho robota a traktorov. Pre TASR to potvrdila Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

      "Hlavným cieľom podujatia bolo prepojenie teórie s praxou, teda školstva so zamestnávateľmi. Na konferencii sa poukázalo na to, že poľnohospodárstvo sa v posledných rokoch výrazne transformovalo a ponúka sofistikované riešenia a efektívne možnosti na rozvoj technických, informačno-komunikačných a programátorských zručností," uviedla. 

      

pic
Na snímke dron vo vzduchu v rámci Národného projektu Zlepšenie stredného odborného školstva v Prešove. FOTO TASR - Veronika Mihaliková

Panelová diskusia s pedagógmi stredných a vysokých škôl so zameraním na potravinárstvo, poľnohospodárstvo, IT technológie či strojárstvo zároveň poukázala na viacero problémov, ktoré súvisia s atraktivitou poľnohospodársky zameraných pracovných pozícií. Podľa zainteresovaných je to predovšetkým malý záujem o štúdium týchto odborov, ich slabá propagácia, ale i zastarané učebné materiály či pomôcky na školách. V prípade absolventov sú domácemu trhu práce v tejto oblasti veľkou konkurenciou lepšie platené pracovné miesta v zahraničí. Problémom v praxi je tiež v mnohých prípadoch zaostalosť používaných technológií a zároveň, v snahe po modernizácii, neschopnosť konkurovať priemyselným odvetviam, čo sa platových podmienok pre strojárskych odborníkov týka.

      Na podujatí zameranom na problematiku autonómnej techniky, presného navádzania a robotiky v poľnohospodárstve sa zúčastnilo približne 150 účastníkov z radov pedagógov, študentov, zamestnávateľov a predajcov z rôznych kútov Slovenska.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]