Autor textu: Ľuboš Lukáč
26.06.2022

Pod vedením spolužiaka: Nadané deti sa dotkli sveta hudby

Jedno z júnových stretnutí Klubu nadaných detí na Súkromnej základnej škole DSA v Prešove bolo venované fascinujúcej oblasti ľudskej tvorby, nazvanej hudba. Neobyčajnou okolnosťou bolo, že ho viedol nadaný žiak.

Foto: Ľuboš Lukáč

Prešov 26.06.2022 (Skolske.sk)

Inteligencia a hudobné nadanie súvisia
Dlhodobé výskumy dokazujú neodškriepiteľnú súvislosť medzi inteligenciou a hudobným nadaním. Odborníci potvrdzujú vysoké akademické výsledky detí, ktoré dostali hudobné vzdelanie. Hudba výrazne ovplyvňuje funkcie mozgu súvisiace s kreatívnym myslením a rast IQ. Výskum potvrdil, že tieto deti na základnej škole dosahujú až o 22 % vyššie skóre v jazykových testoch a o 20 % vyššie skóre v matematických testoch.

Stretnutie viedol jeden zo žiakov
Záštitu nad obsahom stretnutia s hudbou prevzal bývalý žiak vedúceho Klubu nadaných detí PaedDr. Ľuboša Lukáča, intelektovo nadaný siedmak Adam. Hovorilo sa o hudbe, hudobných nástrojoch a hudobných žánroch. Žiaci so svojím exkluzívnym lektorom besedovali o hudbe ako takej, ako aj svojich obľúbených hudobných žánroch. Na pretras sa dostali príjemné a nepríjemné tóny, či zvuky. Deti spoločne definovali hudobné štýly, čo dokumentovali hudobnými ukážkami. Spomínali sa rock, pop, disco, jazz...

pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Nástroje, ktoré hudbu vytvárajú
V nasledujúcej časti stretnutia dostali priestor hudobné nástroje. Deti v KND v Súkromnej základnej školy DSA rozprávali o tých, na ktorých už hrajú, ako tiež tých, na ktoré by chceli vedieť hrať. Nasledovala práca s pracovnými listami, ktoré vytvorili most medzi nosnou témou stretnutia – hudbou a anglickým jazykom. Názov jedného z listov bol Let´s have some music!

Angličania pomenovali nástroje podobne ako my
Najmenší si zopakovali a naučili sa ďalšie názvy hudobných nástrojov v angličtine, ktoré priradzovali k tomu ktorému nástroju na obrázku. Mnoho názvov je podobných našim, slovenským: guitar, trumpet, violin, piano, saxophone, banjo, accordion, clarinet, flute, cimbals, triangle, xylophone, harmonica, tabourine, harp (harfa). Nástroj, ktorý na Slovensku nazývame lesným rohom, je v angličtine francúzskym; nazýva sa french horn. Ako už bolo spomenuté a ako potvrdzujú vedecké výskumy, hudba a nadanie idú ruka v ruke, čo platilo aj pri júnovom stretnutí v Klube nadaných detí v Prešove.

pic
Foto: Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]