Autor textu: TASR
08.07.2022

Odborári budú pokračovať v rokovaniach, k dohode o vyšších mzdách v školstve nedošlo

Predseda zväzu Pavel Ondek zopakoval, že vládou navrhovaný jednorazový príspevok 500 EUR od 1. septembra nepovažuje za zvýšenie platov, ale vníma ho ako čiastočnú kompenzáciu zvýšených cien energií a potravín.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Roman Hanc

Bratislava 8. júla (TASR) - Vyjednávanie k vyšším platom v školstve bude pokračovať, zatiaľ k dohode nedošlo. Vedenie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku rokovalo vo štvrtok (7.7.) s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom (OĽANO) a štátnym tajomníkom ministerstva financií Marcelom Klimekom. Dôvodom boli požiadavky zväzu, a to predovšetkým valorizácia tarifných platov zamestnancov školstva o desať percent.

Z Ministerstva financií SR pre TASR potvrdili, že kolektívne vyjednávanie s Konfederáciou odborových zväzov SR ešte nie je ukončené. "Ďalšie kolo sa uskutoční v krátkom čase pod gesciou predsedu vlády. Dovtedy nejdeme komentovať možné závery," uviedli z tlačového odboru Ministerstva financií SR. Ako dodali, diskusie so sociálnymi partnermi sú veľmi korektné a konštruktívne.

Okrem valorizácie tarifných platov školskí odborári žiadajú aj úpravu platovej tabuľky nepedagogických zamestnancov tak, aby začínala na úrovni minimálnej mzdy či dofinancovanie zvýšených nákladov na prevádzku škôl a školských zariadení. Predseda zväzu Pavel Ondek zopakoval, že vládou navrhovaný jednorazový príspevok 500 EUR od 1. septembra nepovažuje za zvýšenie platov, ale vníma ho ako čiastočnú kompenzáciu zvýšených cien energií a potravín.

"Zároveň Ondek označil za nedostatočnú ponuku vlády v prvom kole kolektívneho vyjednávania o kolektívne zmluvy vyššieho stupňa, podľa ktorej by mali byť platy zamestnancov verejnej správy (teda aj zamestnancov školstva) valorizované o 3,5 percenta od 1. januára 2023 a o päť percent od 1. januára 2024," uvádza sa na webe školských odborárov. Zástupcovia vlády podľa OZPŠaV naznačili, že túto ponuku sú ochotní ešte zvýšiť počas ďalšieho kola kolektívneho vyjednávanie. "Upozornili však na obmedzené finančné zdroje štátneho rozpočtu," píše sa na webe školských odborárov.

Podpredseda zväzu Peter Danko prezentoval požiadavku na navýšenie celkového objemu financií do školstva, teda na platy a tiež na materiálno-technické zabezpečenie a zvýšené náklady na energie. Upozornil, že do konca tohto roka má v regionálnom školstve chýbať až 40 miliónov eur na prevádzku. Podpredseda zväzu Miroslav Habán pripomenul, že problém so zvýšenými cenami energií majú aj vysoké školy a doteraz stále nedostali sľúbených 15 miliónov eur na riešenie tohto problému.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]