Autor textu: TASR
14.07.2022

Rezort školstva poskytol športovcom so zdravotným postihnutím tento rok 4,77 milióna eur 

Štátny tajomník MŠVVaŠ Ivan Husár dodal, že po zlyhaní úsilia rezortu o dohodu zainteresovaných subjektov museli pristúpiť k vytvoreniu čo najlogickejšieho vzorca na rozdelenie financií.

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Ivan Husár. FOTO TASR - Jakub Kotian

Bratislava 13. júla (TASR) - Celkovo 4,77 milióna eur poskytlo športovcom so zdravotným postihnutím v tomto roku Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Financie rozdelilo na základe viacerých parametrov. Z toho 2,66 milióna eur bol príspevok v zmysle zákona zodpovedajúci minimálne 3,5 percentám z prostriedkov schváleného štátneho rozpočtu na šport. Vyplácaný je organizáciám zastrešujúcim hendikepovaných športovcov. Okrem toho štát poskytol osobitné prostriedky približne 2,11 milióna eur na účasť športovcov na paralympiáde a deaflympijských hrách, na odmeny za výsledky a na prípravu hendikepovaných top športovcov.

      "Už začiatkom roka 2020, po svojom nástupe do funkcie, som sa stretol s predstaviteľmi organizácií športovcov so zdravotným postihnutím a opakovane som ich žiadal o spoločný návrh logických kritérií na rozdeľovanie štátnych finančných prostriedkov medzi ich organizácie. V rokoch 2020 a 2021 boli z dôvodu pandémie zablokované zmeny vo financovaní, takže času bolo dosť. Bohužiaľ, spoločný návrh som nikdy nedostal. To je veľká škoda, keďže som presvedčený, že spravodlivé rozhodnutie je také, na ktorom sa dohodnú všetci aktéri," uviedol štátny tajomník MŠVVaŠ Ivan Husár.

      Dodal, že po zlyhaní úsilia rezortu o dohodu zainteresovaných subjektov museli pristúpiť k vytvoreniu čo najlogickejšieho vzorca na rozdelenie financií. "Počítame s tým, že vzorec, jeho parametre a ich váhy, sa budú meniť v prospech veci, zlepšíme zisťovanie vstupných dát a opäť verím, že nám v tom pomôžu prijímatelia príspevkov," dodal.

      Rezort pripomenul, že do roku 2022 neboli na prerozdelenie financií medzi športovcov s rôznymi postihnutiami stanovené pravidlá. Ministerstvo preto na rozdelenie financií využilo princíp porovnania viacerých parametrov a rozlišovalo medzi jednotlivými druhmi postihnutia. Medzi spomínané parametre patria napríklad počet zdravotne znevýhodnených občanov podľa jednotlivých druhov postihnutia, počet aktívnych športovcov podľa postihnutia, finančná náročnosť vykonávania športov, počet oficiálnych športovcov i výsledky reprezentácie. Organizáciám bol zároveň podľa slov rezortu priradený základ rovnaký pre všetky druhy postihnutia. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]