Autor textu: TASR
14.07.2022

Analytik: Dohodnutý nárast učiteľských platov je príliš málo ambiciózny 

Analytik poukázal na to, že dohodnuté zvyšovanie platov učiteľov v najbližších troch rokoch pravdepodobne nepokryje ani infláciu. 

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 14. júla (TASR) - Dohodnutý nárast učiteľských platov je príliš málo ambiciózny. Je chybou, že k výraznejšiemu zvýšeniu platov učiteľov nedošlo už v tomto roku. Pre TASR to uviedol analytik Centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš v reakcii na ohlásené zvyšovanie platov v školstve.

      "Preto ani tento na prvý pohľad výraznejší nárast učiteľských platov nemožno považovať za zvyšovanie atraktivity učiteľskej profesie," povedal. Podľa jeho slov ide len o náplasť na infláciu, aj to možno nedostatočnú.

      Analytik poukázal na to, že dohodnuté zvyšovanie platov učiteľov v najbližších troch rokoch pravdepodobne nepokryje ani infláciu. "Kritický je najmä tento rok. Podľa prognózy ministerstva financií by inflácia v tomto roku mala dosiahnuť úroveň 11,6 percenta. Zvýšenie tarifných platov o tri percentá od polovice tohto roka a odmena vo výške 500 eur však učiteľské platy zvýši v tomto roku v priemere len o menej ako dve percentá," uviedol Rehúš. Už v minulom roku totiž učitelia podľa neho dostali jednorazové odmeny v celkovej výške 450 eur v hrubom a tak tohtoročných 500 eur je v podstate len dorovnaním minuloročných odmien. "Hrozí, že reálne učiteľské platy sa v porovnaní s minulým rokom výrazne prepadnú o takmer desať percent," informoval.

      "V budúcom roku by síce tarifné platy mali v priemere narásť o 14,4 percenta, ale už sa nepočíta so žiadnou odmenou. Preto bude celkový nárast platov pravdepodobne nižší. Napríklad v prípade začínajúcich učiteliek a učiteľov by to bolo 11,4 percenta, skúsenejší vyučujúci budú mať nárast vyšší - približne 13 percent," povedal analytik. Zároveň dodal, že aj v budúcom roku ministerstvo financií očakáva vysokú infláciu až na úrovni 11,2 percenta. 

       Lepšia situácia by podľa neho mohla nastať až v roku 2024. "Priemerný nárast učiteľských platov by bol na úrovni 7,7 percenta a inflácia sa predpokladá len na úrovni 2,6 percenta. Ak by sa na tom nič nezmenilo, reálne učiteľské platy by síce v porovnaní s rokom 2023 stúpli približne o päť percent, ale aj tak by boli nižšie ako v roku 2021," mieni Rehúš. Navyše, učitelia si podľa jeho slov pravdepodobne nepolepšia ani v porovnaní s ostatnými zamestnancami v národnom hospodárstve. 

      V školstve dôjde k valorizácii platov od 1. januára 2023 o desať percent. Následne od septembra 2023 to bude 12 percent. Týkať sa to bude pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva, učiteľov vysokých škôl, vedeckých a výskumných pracovníkov. Nepedagogickým zamestnancom sa tarifné platy od januára zvýšia o sedem percent, v septembri 2023 o ďalších desať percent. Na jeseň dostanú zamestnanci v školstve tiež 500-eurový jednorazový príspevok.  

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]