Autor textu: TASR
14.07.2022

Dve školy pre deti so zrakovým znevýhodnením získajú kompenzačné pomôcky, tvrdí rezort školstva

Obidve školy pre žiakov so zrakovým postihnutím poskytujú nenahraditeľnú platformu na kvalitné vzdelávanie s možnosťami kompenzácie postihnutia zraku. 

Ilustračná snímka. FOTO TASR 

Bratislava 14. júla (TASR) - Vďaka financiám z plánu obnovy sa Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR podarilo podporiť jediné dve školy na Slovensku, ktoré sú v súčasnosti v rámci škôl pre žiakov so zdravotným znevýhodnením zamerané konkrétne na zrakové postihnutie. Financie vo výške 374.970 eur budú použité na nákup kompenzačných pomôcok a vybavenia uľahčujúceho vzdelávanie pre žiakov týchto základných škôl. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

Ide o Spojenú školu internátnu pre žiakov so zrakovým postihnutím v Bratislave a Spojenú školu internátnu pre žiakov so zrakovým postihnutím v Levoči. "Deti so zrakovým postihnutím majú mimoriadne zložitý prístup k informáciám a sú v oveľa väčšej miere odkázané na moderné technológie, ktoré im dokážu zjednodušiť vzdelávací proces," vysvetlil dôvody tejto investície minister školstva Branislav Gröhling (SaS). 

Obidve školy pre žiakov so zrakovým postihnutím poskytujú nenahraditeľnú platformu na kvalitné vzdelávanie s možnosťami kompenzácie postihnutia zraku. Vzhľadom na potrebu zabezpečenia vysokokvalitného a moderného technického vybavenia pre žiakov so zrakovým postihnutím vznikla potreba prednostného zabezpečenia digitálneho vybavenia pre tieto školy pomôckami, ktoré kompenzujú dôsledky straty alebo poškodenia zraku. 

"Považujeme za svoju povinnosť vytvárať pre školy také podmienky, aby mohli naďalej deťom poskytovať kvalitnú a plnohodnotnú prípravu do života v 21. storočí," uviedla štátna tajomníčka rezortu školstva Svetlana Síthová. Ako dodala, cieľom je vytvárať čo najlepšie podmienky pre všetky deti a školy, a to aj s dôrazom na špeciálny prúd školstva, ktorý je nenahraditeľnou súčasťou  vzdelávacieho systému.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]