Autor textu: Lucia Petríková
21.07.2022

Trenčianska univerzita otvorila svoje laboratóriá pre mladých vedcov

Laboratóriá FunGlass sa otvorili pre mladých vedcov, ktorí sa rozhodli stráviť časť prázdnin interaktívnym vzdelávaním.

Foto: Trenčianska univerzita Junior FunGlass school

Aj tento rok organizovalo Centrum pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá Trenčianskej univerzity Junior FunGlass school. Cieľom bolo propagovať a priblížiť vedu o materiáloch deťom vo veku od 6 do 10 rokov. Stali sa z nich mladí vedci, ktorí zažili prednášky v laboratórnom prostredí. Škola zastrešila multidisciplinárny prístup vo výskume historických skiel a iných silikátových materiálov. V spolupráci s oddelením biomateriálov a spracovania skla si mladí účastníci vyskúšali úlohy z rôznych oblastí ako archeológia, mikrobiológia, analytická chémia, mikroskopia a zoznámili sa so základmi histórie skla.

pic
Foto: Trenčianska univerzita Junior FunGlass school

"Takéto podujatia organizujeme vždy s radosťou, pretože medzi deťmi sú možno aj naši budúci študenti. Tento rok nás čakajú aj oslavy Medzinárodného roka skla. Národné zázemie pre toto podujatie poskytne práve celouniverzitné pracovisko Centrum pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá. Táto úloha Centru FunGlass jednoznačne prináleží nielen vďaka aktuálnym výskumným úspechom, ale i vzhľadom na tradíciu výroby a spracovania skla v trenčianskom regióne. Pracovisko FunGlass taktiež dostalo našu univerzitu na prestížny celoeurópsky zoznam KETs – Key enabling technologies, kde je univerzita jediným zástupcom zo Slovenska," uviedol rektor Trenčianskej univerzity Jozef Habánik.

pic
Foto: Trenčianska univerzita Junior FunGlass school

Primárnou snahou FunGlass school je podnietiť fantáziu detí, ich kreativitu a pozorovacie schopnosti. Deti boli rozdelené do malých skupín pod vedením výskumníka, ktorý im pomáhal pri plnení úloh. Teoretickú časť tvorili krátke interaktívne prednášky prepojené s experimentálnymi laboratórnymi úlohami. Každý deň začínal krátkym úvodom, kde boli vedecké experimenty vysvetlené primerane ich veku. 

Projekt Junior FunGlass school bol vybraný medzi 90 úspešných žiadateľov o grant IYOG a bol plne financovaný z tohto grantu.

pic
Foto: Trenčianska univerzita Junior FunGlass school

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]