Autor textu: TASR
08.08.2022

VIDEO: Do letnej školy v Trebaticiach sa zapísal každý tretí žiak 

Učiteľky sa snažia rôznymi zábavnými aktivitami oživiť učivo zo školského roka. 

Na snímke deti a učiteľky v Základnej škole v obci Trebatice, ktorá je zapojená do projektu Letných škôl, 3. augusta 2022. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Trebatice 8. augusta (TASR) – Deti z trebatickej základnej školy aj počas tohtoročných prázdnin potvrdili, že programy ich letnej školy sú atraktívne a majú o ne záujem. Na dvojtýždňový turnus od začiatku augusta sa ich prihlásilo spolu 18. Je to viac ako tretina všetkých školákov od 1. do 4. ročníka, nakoľko v Trebaticiach pri Piešťanoch je neplno organizovaná škola a detí  má spolu podľa riaditeľky Sylvie Molnárovej iba 48. 

      "Teší nás záujem detí naprieč ročníkmi, prihlášku si dal v podstate každý tretí. V tomto roku sa nám zišlo viac chlapcov ako dievčat a viacerí z nich sú na letnej škole opakovane," uviedla Molnárová pre TASR. Každý z týždňov letnej školy má tematické zameranie. Prvý je venovaný čitateľskej gramotnosti, kde spolupracujú s Mestskou knižnicou Piešťany, a tak striedajú pobyt na škole a s návštevou zariadenia. "Pre druhý týždeň sme vybrali prírodovednú a finančnú gramotnosť a na celý čas tiež zábavné a oddychové aktivity," vysvetlila riaditeľka. 
             


      Škola sa do projektu letných škôl ministerstva školstva zapája podľa nej od začiatku, pred dvoma rokmi mali na návšteve aj rezortného ministra. V tomto roku je ich aktivita podporená sumou 2300 eur. 

      Učiteľky sa snažia rôznymi zábavnými aktivitami oživiť učivo zo školského roka. "Niekedy deti ani nepostrehnú, že sa mu venujú. Kým nevytiahneme známe pracovné listy, berú to ako zábavu. Ako keď sme rátali kopčeky zmrzliny a prepočítavali na sumu, ktorú sme mali k dispozícii," ilustrovala. Program stanovili podľa aktuálnych možností. "S piešťanskou knižnicou spolupracujeme už dlhšiu dobu, a tak sme radi využili ich ponuku. Dlhodobejšiu kooperáciu máme nadviazanú aj s Centrom environmentálnej a etickej výchovy Živica, s ktorým sme realizovali aj našu edukačnú záhradu, kde máme pocitový chodník, bylinkovú špirálu, zeleninové záhony a motýlí záhon," doplnila Molnárová. Na každom turnuse s deťmi pracujú tri pedagogičky, v prvom okrem riaditeľky aj Katarína Vydarená a Andrea Purchartová, ku ktorej sa druhý týždeň pridajú Renáta Susová a Dana Kováčiková. 

pic
Na snímke žiak a pani učiteľka v Základnej škole v obci Trebatice, ktorá je zapojená do projektu Letných škôl, 3. augusta 2022. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

      V programe každého dňa je aj súťaž. Na začiatku si napríklad cibrili chute pri rozoznávaní rôznych druhov džúsov a zmrzliny. Pripravili aj súťaže ako výroba Shrekovho nápoja, kde išlo o dobrú pamäť na recept, či vedomostný Milionár čitateľskej i finančnej gramotnosti. Na konci týždňa sa rozdávajú diplomy, ktorých získanie je pre deti motivujúce. Pritom je čas na maľovanie kameňov, zdobenie fliaš servítkovou technikou. "Máme chlapčenské aj dievčenské vzory," zdôraznila Molnárová. Lákadlom podľa riaditeľky je environmentálna aktivita. "Z projektových prostriedkov sme zadovážili laboratórny kufrík. Poslúži na zisťovanie znečistenia vôd v miestnom potoku Holeška," doplnila.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]