Autor textu: TASR
16.08.2022

Projekt na podporu odídencov z Ukrajiny pomôže adresne reagovať na potreby škôl 

Cieľom bude aktívna pomoc a metodická podpora pri začleňovaní detí a žiakov z Ukrajiny do slovenského vzdelávacieho systému a zvyšovanie kvality vzdelávania už integrovaných detí a žiakov. 

Na archívnej snímke vyučovanie pod vedením S. Javorskej. Celkom vpravo sedia za sebou noví žiaci, odídenci z Ukrajiny. FOTO TASR – Milan Kapusta

Bratislava 15. augusta (TASR) - Aktivity projektu Podpora odídencov z Ukrajiny vo vzdelávaní pomôžu adresne reagovať na potreby škôl priamo v regiónoch. Projekt vzniká na základe spolupráce Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVAM) s medzinárodnou organizáciou UNICEF. Informuje o tom NIVAM na svojom webe. 

      Cieľom bude aktívna pomoc a metodická podpora pri začleňovaní detí a žiakov z Ukrajiny do slovenského vzdelávacieho systému a zvyšovanie kvality vzdelávania už integrovaných detí a žiakov. Okrem toho sa aktivity zamerajú aj na jazykovú podporu pre ukrajinských pedagogických zamestnancov, ktorá im pomôže pri získavaní uplatnenia v školstve.

      Na základe údajov ešte z mája sa v slovenských školách vzdelávalo 9732 detí a žiakov z Ukrajiny. UNICEF v tejto súvislosti oslovil na Slovensku viacero inštitúcií, medzi nimi aj NIVAM, ktorý má vo svojej pôsobnosti aj problematiku inklúzie a národnostných menšín.

      "K hlavným oblastiam pripravovanej podpory projektu patria napríklad priame poradenstvo a podpora škôl v jednotlivých regiónoch, profesijný rozvoj vzdelávacích inštitúcií, učiteľov a riaditeľov so zameraním na integráciu ukrajinských detí a žiakov, jazykové kurzy slovenského jazyka a certifikáty pre ukrajinských učiteľov, tlač a distribúcia učebných materiálov na výučbu slovenčiny ako druhého jazyka pre deti a žiakov v školách," konkretizoval NIVAM. V súvislosti s projektom zverejnil NIVAM viaceré pracovné pozície, v rámci ktorých hľadá kolegov, ktorí majú záujem pomôcť a podporiť ľudí počas krízy a zároveň získať skúsenosti s medzinárodnou spoluprácou.

      Bližšie informácie k voľným pracovným pozíciám sú zverejnené na webe NIVAM.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]