Autor textu: Mária Tarišková
16.08.2022

Chýbajú ti nápady? Vyskúšaj spracovať diplomovú prácu bez námahy

Diplomová alebo rigorózna práce je pre mnohých študentov vrcholom štúdia a úsilia na vysokej škole.

Foto: fizkes/Shutterstock.com

Bratislava 16.08.2022 (Skolske.sk/OTS)

Avšak, predtým, ako dosiahnete tento cieľ, stojíte – podobne ako iní – pred výzvou napísať svoju diplomovú prácu tak, aby bola schopná konkurovať a zaujať komisiu.

Často sa však stáva, že náročný proces nie je jednoduché dokončiť. Ak preto aj tebe chýba energia a dobré nápady, vyskúšaj si vypracovať kvalitnú diplomovú alebo rigoróznu prácu bez námahy.

Urob si jasný plán
Ak chceš napísať úspešnú záverečnú prácu, plánovanie je nevyhnutné. Pretože dobré dielo sa nenapíše samo a len málokedy za pár dní. Mnohým stresom a problémom sa dá vyhnúť, ak sa čo najskôr oboznámiš so špecifikáciami, ktoré sa vzťahujú na kvalitne vypracovanú diplomovú prácu.

Zisti si, kedy je termín jej odovzdania? Koľko strán alebo slov by mala práca obsahovať? Môžeš si vybrať svoju vlastnú tému, alebo ti dáva pokyn škola? To všetko a iné ovplyvní tvoje plánovanie a písanie záverečnej práce.

Snaž sa dodržiavať harmonogram
Diplomová práca príliš často zlyhá nie kvôli tvorbe rozvrhu, ale kvôli jeho NEdodržiavaniu. Ak nemáš z rôznych dôvodov čas, možno popri škole pracuješ, je možné na čiastočné alebo aj úplné spracovanie textov využiť pomoc erudovaných odborníkov. Takéto zjednodušené písanie rigoróznej práce v dnešnej hektickej dobe využívajú mnohí, medzi ktorých môžeš patriť aj ty.

Nájdi si dobrú literatúru
Aby si mohol dôkladne spracovať tému svojej diplomovej práce, určite potrebuješ literatúru, ktorá ti pomôže získať prehľad o tvojom výskumnom objekte. Záleží na tvojom spôsobe práce a tiež na  téme samotnej, nakoľko sa pri písaní práce spoliehaš na výsledky iných výskumníkov a nakoľko na nové poznatky prichádzaš sám.

Spracuj kvalitný obsah
Základným kameňom každej vedeckej práce je presvedčivé a zrozumiteľné zdôvodnenie téz a argumentov v nej uvedených. Otázka by sa mala tiahnuť textom ako červená niť. Argumentácia práce by mala byť štruktúrovaná systematicky a logicky. Práca musí byť vždy umiestnená vo vzťahu k aktuálnemu stavu výskumu.

Mysli na formátovanie
Okrem kvalitného obsahu treba myslieť aj na formu. Vonkajšia forma diela by mala byť úhľadná a jednotná. Ak bude tvoja práca zle naformátovaná, čísla strán sú v obsahu nesprávne alebo na titulnom liste chýbajú dôležité informácie, skúšajúci to určite neprijme dobre, aj keď je tvoja argumentácia bezchybná. Tak na to všetko nezabudni a výsledok ťa samého milo prekvapí.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]