Autor textu: TASR
23.08.2022

ÚVZ: Nevhodný výber školskej tašky môže deťom spôsobiť zdravotné ťažkosti 

Žiakom piateho a šiesteho ročníka sa odporúča nosiť tašku do štyri a pol kilogramu a siedmakom až deviatakom do päť kíl. 

Na archívnej snímke nákup školských potrieb v hypermarkete v Nitre. FOTO TASR - Henrich Mišovič

Bratislava 23. augusta (TASR) - Rodičia majú výberu školskej tašky venovať veľkú pozornosť. Jej nevhodný výber a spôsob nosenia môže deťom spôsobiť zdravotné ťažkosti. Upozornila na to pre TASR vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Jana Hamade.

      Odborníčka odporúča hmotnosť školskej aktovky prispôsobiť podľa ročníkov základnej školy. U prvákov a druhákov je to dva a pol kilogramu, u tretiakov a štvrtákov môže mať školská taška o jeden kilogram viac. Žiakom piateho a šiesteho ročníka sa odporúča nosiť tašku do štyri a pol kilogramu a siedmakom až deviatakom do päť kíl. 

      "Tieto hodnoty zhruba zodpovedajú desiatim percentám hmotnosti dieťaťa daného veku. Rodičia by mali pravidelne kontrolovať, čo ich dieťa nosí v školskej aktovke, či sa tam nenachádzajú zbytočnosti, ktorými si preťažuje hmotnosť tašky," upozornila Hamade. Nadmerná záťaž môže podľa jej slov viesť k riziku chybného držania tela až k rozvoju skoliózy. 

      "Z hygienického hľadiska je najdôležitejšie, z akého materiálu je taška vyrobená. Pri kúpe je potrebné overiť, či má certifikát a či je vyrobená zo zdraviu neškodných materiálov," povedala Hamade. Optimálnym materiálom je ľahká textília a potrebné je dbať na správne nastavenie dĺžky popruhov. Okrem toho treba dohliadať aj na to, aby dieťa nosilo tašku na oboch pleciach. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]