Autor textu: TASR
24.08.2022

Pred budovou PKO v Prešove si symbolicky pripomenuli významných štúrovcov 

Scénickou ukážkou z tohto obdobia z Prešova sa predstavil divadelný odbor Matice slovenskej, uviedla riaditeľka Domu Matice slovenskej v Prešove Sláva Jurková.

Na archívnej snímke budova Parku kultúry a oddychu (PKO) v Prešove. FOTO TASR - Maroš Černý

Prešov 24. augusta (TASR) – Na nádvorí pred Parkom kultúry a oddychu (PKO) v Prešove si v utorok pripomenuli významných štúrovcov. Na spomínanom mieste v meruôsmych rokoch rečnili. TASR o tom informovala riaditeľka Domu Matice slovenskej v Prešove Sláva Jurková.

      "Scénickou ukážkou z tohto obdobia z Prešova sa predstavil divadelný odbor Matice slovenskej. Kultúrny program vyplnila Ľudová hudba Čardáš z Prešova. Po oficiálnej časti sa viedli príjemné rozhovory o štúrovskej generácii, ktorá v Prešove študovala i rečnila pred PKO v meruôsmych rokoch," povedala Jurková.

      Na podujatí sa zúčastnil viceprimátor Prešova Pavol Neupauer, vedúci odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu Mestského úradu v Prešove Igor Hodžia, vedúca odboru kultúry Prešovského samosprávneho kraja Emília Antolíková a predseda Matice slovenskej Marián Gešper. Po príhovoroch položili vence k pamätnej tabuli na PKO.

      Ako dodala Jurková, v Prešove študovali mnohí významní národovci, nielen štúrovskej generácie, ako napríklad Michal Hlaváček, Mikuláš Ferienčík, Leopold V. Abaffy, Michal Miloslav Hodža, Jonáš Záborský, Ján Francisci Rimavský a ďalší. "Ďalší významný štúrovec, Bohuslav Nosák Nezabudov, sa zúčastnil na revolúcii v rokoch 1848 až 1849 a bol aj väznený. Po skončení revolúcie sa utiahol k svojmu bratovi, taktiež štúrovcovi Bohumilovi Teofilovi Nosákovi do Sabinova, kde jeho brat pôsobil ako evanjelický farár," priblížila Jurková.

      Ako ďalej povedala, začiatkom marca v roku 1849 sa v Prešove zastavili aj predstavitelia Slovenskej národnej rady Ľudovít Štúr a Michal Miloslav Hodža. Privítali ich široké vrstvy obyvateľstva, mešťania, ľud aj šľachta.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]