Autor textu: TASR
31.08.2022

Ako vybrať vhodnú obuv pre dieťa? Zlý výber môže spôsobiť skoliózu

Za nevhodné materiály sa považujú rôzne plasty, poroméry a koženky, keďže sú tvrdé, ťažko sa prispôsobujú tvaru chodidla a sú nepriedušné.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Oliver Ondráš

Bratislava 31. augusta (TASR) - Jednou z vecí správneho vývinu pohybového systému u detí je aj správne obúvanie. Detská noha je extrémne citlivá. V dôsledku nesprávneho výberu obuvi môže dôjsť k poškodeniu kostry chodidla, jeho deformitám a následne zafixovaniu chybného držania tela (skolióza). Pre TASR na to upozornila vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Jana Hamade.

Pri každom nákupe detskej obuvi je vhodné žiadať kvalifikované primeranie veľkosti nôh dieťaťa tak, aby vybraná obuv zodpovedala tvaru, dĺžke a šírke jeho chodidla. "Obuv musí byť vpredu pred prstami o desať až 15 milimetrov dlhšia než chodidlo. Polovica tohto priestoru slúži ako rezerva na pohyb prstov pri chôdzi, druhá polovica umožňuje správny rast chodidla," uviedla Hamade. Význam má podľa nej aj správna šírka obuvi a zároveň je vhodné uprednostniť topánky s oblým tvarom špičky namiesto úzkeho, respektíve špicatého.

Podľa Hamade je nevyhnutné vyberať obuv vyrobenú z prírodných materiálov, ako napríklad prírodné usne a textil. "Sú mäkké, priedušné, absorbujú zvýšenú fyziologickú vlhkosť detskej nohy a zároveň sa vďaka svojmu zloženiu vhodne prispôsobia anatomickému tvaru chodidla," poznamenala odborníčka s tým, že tieto materiály vyhovujú náročným hygienickým požiadavkám aj z hľadiska nežiaduceho kožného dráždenia. Za nevhodné materiály sa považujú rôzne plasty, poroméry a koženky, keďže sú tvrdé, ťažko sa prispôsobujú tvaru chodidla a sú nepriedušné. "Pre malú schopnosť odvádzať vlhkosť z povrchu kože môžu byť príčinou nepríjemných plesňových ochorení," povedala.

V najmenších vekových skupinách detí je vhodné preferovať nízku členkovú obuv, šnurovaciu alebo uzatvárateľnú textilným pásikom, respektíve na zips z čo najľahších materiálov. Strih by mal zodpovedať tvaru chodidla tak, aby dieťa pri chôdzi neobmedzoval.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]