Autor textu: TASR
05.09.2022

Stredná športová škola v Prešove začala školský rok v novom areáli

Areál slávnostne otvorili za prítomnosti prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslava Šatana. Ten vyzdvihol najmä spoločný zámer kraja, mesta i samotnej školy.

Na snímke viacúčelová športová hala Strednej športovej školy v Poprade. FOTO TASR - Adriána Hudecová

Poprad 5. septembra (TASR) - Študenti Strednej športovej školy (SŠŠ) v Poprade v pondelok začali školský rok v úplne novom areáli. Ten je sídlom školy a internátu, okrem toho sa v ňom však nachádza aj viacúčelová športová hala, tréningová hokejová hala so šatňami, posilňovne, priestory na regeneráciu či nové učebne. "Za tri roky fungovania sme sa etablovali v regióne a ukázali životaschopnosť. Dnes už máme podpísané zmluvy o spolupráci so 44 športovými klubmi vrátane reprezentácie 18-ročných v hokeji, čo považujeme za veľký úspech," skonštatoval po otvorení areálu riaditeľ školy Vladimír Lajčák.

Tento školský rok otvorili sedem tried s takmer 200 žiakmi s rozptylom od Bardejova po Zvolen, vedenie školy však počíta s tým, že v nových podmienkach bude záujem o štúdium ešte vyšší. Škola aktuálne ponúka športovú prípravu v dvoch študijných odboroch - športové gymnázium a športový manažment. "Zameriavame sa nielen na študentov, ktorí majú záujem o profesionálnu kariéru športovcov, ale aj na tých, ktorí plánujú ďalšie štúdium na vysokej škole či prácu trénerov, manažérov, organizátorov aj podnikateľov v oblasti športu," doplnil Lajčák s tým, že škola dokáže poskytnúť vzdelávanie dohromady 360 žiakom. 

Areál slávnostne otvorili za prítomnosti prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslava Šatana. Ten vyzdvihol najmä spoločný zámer kraja, mesta i samotnej školy. "Zväz bol ideovým vodcom celého projektu. Dlhodobo sme sa snažili vytvoriť infraštruktúru, kde by sa spájal šport so vzdelávaním. Tu v Poprade je výnimočný projekt, čo sa týka infraštruktúry, verím, že sa ním inšpirujú aj v iných krajoch," skonštatoval Šatan. Pod Tatrami by podľa neho v blízkej budúcnosti mohla vzniknúť aj hokejová akadémia. 

Prešovský samosprávny kraj (PSK) bývalý areál Active Zone nechal prebudovať na komplex určený na výchovu športových talentov a reprezentantov. Rozostavané budovy odkúpil od spoločnosti Keraming. Jedna z najvýznamnejších investícií kraja si vyžiadala takmer 14 miliónov eur. 

"Naším zámerom ako zriaďovateľa bolo vytvoriť jedinečné podmienky na výchovu a vzdelávanie nadaných športovcov, ktoré boli dovtedy na škole značne limitované. Areál je moderný, nadštandardne vybavený, pripravený poskytnúť veľmi solídne zázemie i mládežníckym reprezentáciám v mnohých druhoch športu," ozrejmil predseda PSK Milan Majerský. Nateraz sídlo školy financuje kraj z vlastných zdrojov, pričom bude zhotoviteľovi dohodnutú kúpnu cenu splácať po tri milióny eur ročne. 

Dokončený areál so stavbami, parkoviskom, infraštruktúrou a pozemkami má celkovú výmeru viac ako 8300 štvorcových metrov. Cieľom je vybudovať ešte atletický ovál, vonkajšie športoviská, na čo sa kraj aktuálne investične pripravuje. 




Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]