Autor textu: TASR
07.09.2022

STU: Materská škola STUBAčik má nové detské ihrisko

Ihrisko postavili za šesť týždňov na pozemku, ktorý za symbolické euro prenajala STUBAčiku mestská časť Staré Mesto.

Deti počas otvorenia detského ihriska materskej školy Slovenskej technickej univerzity v Bratislave STUBAčik. FOTO TASR - Jakub Kotian 

Bratislava 7. septembra (TASR) – Materská škola (MŠ) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave – STUBAčik, ktorá je prvou univerzitnou škôlkou na Slovensku, má nové detské ihrisko. Otvorili ho v stredu pri sídle škôlky v budove študentského domova J. Hronca. Slúžiť bude okrem detí zo súkromnej škôlky aj škôlkarom z neďalekej verejnej škôlky a popoludní aj verejnosti.

"Som veľmi rád, že náš STUBAčik je konečne úplný a deti, ktoré škôlku navštevujú, majú pekné a útulné ihrisko na aktivity vonku," skonštatoval prorektor STU Ján Híveš.

Ihrisko postavili za šesť týždňov na pozemku, ktorý za symbolické euro prenajala STUBAčiku mestská časť Staré Mesto. Na ploche 170 štvorcových metrov je štrková a trávnatá plocha s viacerými hracími prvkami. Trávnatá plocha má zavlažovací systém, ihrisko bude pod dohľadom kamier a večer sa bude zamykať. Náklady na výstavbu dosiahli 27.000 eur, financovala ich STU.

Súkromnú materskú školu STUBAčik zriadila STU so zámerom prevádzkovať škôlku pre deti svojich študentov a zamestnancov. V prevádzke je od 7. septembra 2020. Navštevuje ju 22 detí a má vypracovaný školský vzdelávací program Malí vedci.

pic
Na snímke zľava starostka mestskej časti Bratislava - Staré mesto Zuzana Aufrichtová a prorektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Ján Híveš počas otvorenia detského ihriska materskej školy Slovenskej technickej univerzity v Bratislave STUBAčik - prvej univerzitnej škôlky na Slovensku počas jej otvorenia v Bratislave 7. septembra 2022. FOTO TASR - Jakub Kotian

Jeho cieľom je rozvíjať u detí prírodovedné poznávanie s riesenim technickych uloh, environmentálne cítenie a utvárať národné povedomie prostredníctvom ľudových tradícií regiónu. Pre deti sú vytvorené centrá aktivít, v ktorých si rozvíjajú kognitívnu gramotnosť, tvorivé – konštruktívne myslenie, interpersonálne a intrapersonálne zručnosti či komunikačné schopnosti.

Model univerzitnej materskej škôlky pozitívne hodnotí aj mestská časť. "Je veľkou pomocou pre samosprávu, pretože každá trieda a každé jedno miesto v škôlke pomáha riešiť situáciu aj nám," poznamenala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]