Autor textu: Mgr. Marta Melicherová 
26.09.2022

Včelia trieda ako celoročná možnosť zážitkového a bádateľského učenia

Hlavným cieľom vytvoriť takúto učebňu bolo zvyšovanie povedomia žiakov o zmierňovaní dopadov klimatických zmien a prispôsobovaní sa zmene klímy a o dôležitosti opeľovačov v tomto systéme.

Foto: Základná škola, Moskovská 2 v Banskej Bystrici

V Základnej škole, Moskovská 2 v Banskej Bystrici realizujeme projekt Včelí plán pre biodiverzitu podporený Nórskom prostredníctvom Nórskych grantov a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Jednou z aktivít bolo aj vybudovanie včelej triedy z pôvodnej učebne biológie, ktorá prešla revitalizáciou od septembra 2021 a slávnostne bola otvorená v máji, v závere školského roka 2021/2022.

Hlavným cieľom vytvoriť takúto učebňu bolo zvyšovanie povedomia žiakov o zmierňovaní dopadov klimatických zmien a prispôsobovaní sa zmene klímy a o dôležitosti opeľovačov v tomto systéme. Prvky v tomto projekte výrazne pomôžu rozšíriť možnosti vyučovania a prehĺbiť prepojenie teoretických znalostí žiakov s praxou a zážitkovo-bádateľskými metódami, ktoré na tejto škole uplatňujú.

pic
Foto: Základná škola, Moskovská 2 v Banskej Bystrici
pic
Foto: Základná škola, Moskovská 2 v Banskej Bystrici

Včelia trieda obsahuje prístroje a nástroje na získavanie, úpravu a spracovanie medu, ochranné prvky včelárov, odbornú literatúru a ukážky produktov včiel a ich využitia. K dispozícii sú ochranné obleky pre žiakov aj učiteľa, čo im umožní naplno sa vžiť do úlohy včelárov. Zážitkové učenie môže prebiehať celoročne, bez ohľadu na počasie a poveternostné podmienky a plnohodnotne dopĺňa vyučovanie vo včelej záhrade. Včeliu triedu zdobia projekty žiakov, ktoré tvoria celoročne na rôznych predmetoch, či už biológii, environmentálnej výchove, technike, chémii alebo cudzích jazykoch. Skrine a poličky sú prispôsobené tvaru a farbe úľa, aby sa dosiahla čo najväčšia autenticita. Odborná literatúra a praktické ukážky zo života včiel a včelárov rozvíjajú u žiakov bádateľské zručnosti a podporujú ich kreativitu.

pic
Foto: Základná škola, Moskovská 2 v Banskej Bystrici
pic
Foto: Základná škola, Moskovská 2 v Banskej Bystrici

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]