Autor textu: TASR
03.10.2022

Záujem o očkovanie proti HPV u detí výrazne stúpa, vyplýva zo štatistík

Hoci najrozšírenejším ochorením spôsobeným ľudským HPV je rakovina krčka maternice, vírus spôsobuje aj niekoľko druhov rakoviny ohrozujúcej mužskú populáciu.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 3. októbra (TASR) - Sprístupnenie plne hradeného očkovania 9-valentnou vakcínou proti HPV pre všetky 12-ročné dievčatá a chlapcov v máji výrazne zvýšilo záujem o prevenciu na Slovensku. Dokazujú to nové štatistiky zdravotných poisťovní, ale aj skúsenosti slovenských pediatrov.

      "Štatistiky z prvej polovice roka 2022 ukazujú, že záujem o očkovanie 12-ročných dievčat a chlapcov v máji oproti predošlým mesiacom narástol až dvojnásobne. Za tento vývoj vďačíme zvýšeniu dostupnosti očkovania, ale aj významným kampaniam a aktivitám na zvýšenie povedomia o HPV, ktoré sa tento rok na Slovensku spustili," uviedol štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Róbert Babeľa. Verí, že zaočkovanosť proti HPV na Slovensku bude rásť aj naďalej. 

      Hoci najrozšírenejším ochorením spôsobeným ľudským HPV je rakovina krčka maternice, vírus spôsobuje aj niekoľko druhov rakoviny ohrozujúcej mužskú populáciu. Dáta Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) z mája 2022 naznačujú podľa Babeľu ďalší pozitívny trend. "Vidíme rastúcu zaočkovanosť medzi chlapcami, ktorí sa doteraz tejto prevencii skôr vyhýbali. Od apríla 2022 narástla len za jeden mesiac zaočkovanosť detí narodených v roku 2009 takmer dvojnásobne," dodáva.

      Odborníci a ministerstvo zdravotníctva sa zhodujú, že motivácia k prevencii zdravia s musí začínať už od mladého veku. Pilotný vzdelávací projekt o rakovine, ktorý na desiatich stredných školách tento rok zorganizovali slovenskí pediatri v spolupráci s pacientskymi organizáciami Liga proti rakovine, Nie rakovine, ukázal, že záujem o podobné edukačné aktivity medzi školákmi je veľký. Po skončení projektu 99 percent žiakov uviedlo, že sa po projekte zlepšili ich vedomosti o prevencii rakoviny a až 88 percent študentov by sa chcelo dozvedieť ešte viac. 

      Úspech mal aj nový projekt Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý v júni a v septembri zorganizoval v hlavnom meste Očkovací deň proti HPV. "Hromadné očkovanie v Bratislave prilákalo množstvo ľudí, ktorí veľmi ocenili rýchlu dostupnosť a informácie od odborníkov, s ktorými sa mohli stretnúť. Sme veľmi radi, že akcia mala zmysel, a veríme, že inšpiruje ďalšie samosprávy k podobným preventívnym projektom," uviedol hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay.

      HPV spôsobuje infekciu, s ktorou sa počas života stretne väčšina ľudí. Ide o celosvetovo najrozšírenejšiu sexuálne prenosnú infekciu, nakaziť sa však dá nielen pri pohlavnom styku. HPV sa môže prenášať pri kontakte kožou, sliznicou či s kontaminovaným predmetom. Od 1. mája môže každý rodič na Slovensku dať bez doplatku zaočkovať proti HPV svoje dieťa od 12. do 13. roku života.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]