Autor textu: TASR
20.10.2022

Máš umelecké črevo? Témou tohtoročnej súťaže je jedlo 

Môžeme premýšľať nad konzumáciou jedla ako napĺňaním základnej ľudskej potreby, nad jedlom ako spôsobom komunikácie medzi ľuďmi alebo ako estetickým objektom, uviedla jedna z organizátoriek súťaže Barbora Tribulová zo SNG.

Archívna snímka z výstavy v Slovenskej národnej galérii (SNG) Mášumelecké črevo? FOTO TASR - Dano Veselský

Bratislava 20. októbra (TASR) – Slovenská národná galéria (SNG) spustila siedmy ročník medzinárodnej umeleckej súťaže "Máš umelecké črevo?", ktorá otvára mladým ľuďom dvere do sveta kreativity a výtvarného umenia. Žiaci stredných škôl, gymnázií a vyšších ročníkov základných umeleckých škôl (ZUŠ) môžu podávať prihlášky do 30. novembra.

      Galéria vysvetľuje, že cieľom netradičnej súťaže je ponúknuť mladým ľuďom a ich pedagogickému vedeniu príležitosť hlbšie sa oboznámiť so súčasnou umeleckou scénou, s prostredím galérie a popritom poskytnúť priestor aj pre ich záujmy, diskusiu či len skúsenosť pracovať v tíme na celoročnom projekte.

      Témou aktuálneho ročníka 2022/2023 je jedlo. Organizátor súťaže poukazuje na to, že sa dá uchopiť zo spoločenského, z ekonomického či politického uhla pohľadu kriticky, ale aj v poetickejšom duchu. "Môžeme premýšľať nad konzumáciou jedla ako napĺňaním základnej ľudskej potreby, nad jedlom ako spôsobom komunikácie medzi ľuďmi alebo ako estetickým objektom. Samozrejme, dostaneme sa aj k problémom – nadmernej výrobe alebo, naopak, k nedostatku potravín či plytvaniu," objasňuje jedna z organizátoriek súťaže Barbora Tribulová zo SNG.

      Galéria avizuje pomoc pedagógom, ktorých téma zaujme a rozhodnú sa ju zapracovať do svojich časovo-tematických a výchovných vzdelávacích plánov. "Stačí nás kontaktovať na adrese [email protected]," dodáva spoluorganizátorka súťaže Vendy Kováčová.

      Žiacke tímy vo veku 14 až 19 rokov môžu podať prihlášku do 30. novembra na webe umeleckecrevo.sng.sk. "Zapojené skupiny budú mať možnosť prezentovať a obhájiť svoje projekty pred odbornou porotou a rovesníkmi a prejsť si tak obohacujúcou skúsenosťou," dodáva galéria k súťaži s tým, že tento rok je jej predsedom súčasný mladý umelec Dávid Koronczi. "Vo svojej tvorbe pristupuje k jedlu z rôznych, často spoločensko-kritických hľadísk," dodáva SNG.

      V priestoroch galérie nainštalujú ocenené projekty na výstave finálových prác v máji 2023. Finalisti získajú okrem darčekov aj dekrét v podobe diplomu od SNG, ktorý môžu neskôr priložiť k prihláške na vysokú školu. "Víťazný tím navyše pocestuje na medzinárodné stretnutie všetkých finalistov a finalistiek zo zapojených krajín, ktoré sa koná každý rok v jednej z organizátorských inštitúcií," podčiarkuje galéria.

      Súťaž, ktorú organizuje SNG v spolupráci s Východoslovenskou galériou v Košiciach a so Stredoslovenskou galériou v Banskej Bystrici, vznikla v roku 2009 v Českej republike. Od roku 2016 sa jej spoluorganizátormi stali SNG a ďalšie významné inštitúcie susedných krajín.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]