Autor textu: TASR
21.10.2022

Podujatie Bubnovačka: Deviaty ročník chce upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím 

Počas minulých rokov sa do podujatia zapojilo viac ako 132.000 detí a dospelých. 

Na archívnej snímke bubnovačka na námestí pred budovou Mestského úradu vo Veľkých Kapušanoch. FOTO TASR - Roman Hanc

Bratislava 21. októbra (TASR) - Na dôležitosť ochrany detí pred násilím chce upozorniť deviaty ročník podujatia Bubnovačka, ktorý bude prebiehať na Slovensku aj Česku 18. novembra od 10.00 do 11.00 h. Jeho cieľom je zároveň v spoločnosti pripomenúť potrebu včasnej prevencie. TASR o tom informovali z Centra Slniečko. 

      "Posledné dva roky nám ešte dôraznejšie a naliehavejšie ako inokedy ukázali, aká vážna je téma ochrany detí pred násilím," vyhlásila riaditeľka Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch Mária Vargová. Poukázala, že v praxi sa často stretávajú s bagatelizovaním témy ako takej, a to na všetkých úrovniach.

      Detstvo bez násilia by podľa nej malo byť pre každé dieťa samozrejmosťou a nie šťastnou náhodou. "Znovu sa máme možnosť stretnúť a upozorniť spoločným bubnovaním, aby nás bolo počuť už z diaľky," uviedla Vargová. Podľa organizátorov bubnovačky ticho deti pred násilím neochráni, a preto je s nimi potrebné o týchto témach otvorene komunikovať ešte v predškolskom veku.

      "Deti sú tým najvzácnejším darom a je na nás dospelých, aby sme vytvorili pre ne všade tam, kde sa zdržujú, čo najbezpečnejšie prostredie, ktoré eliminuje možnosti páchania násilia na nich," zdôraznila zakladateľka neziskovej organizácie Centrum Slniečko Mariana Kováčová.

      Počas minulých rokov sa do podujatia zapojilo viac ako 132.000 detí a dospelých. Deviaty ročník bude prebiehať v mestských halách, triedach, telocvičniach, na námestiach, uliciach či školskýchdvoroch. Organizátori pripomínajú, že zapojiť sa môže každý, pričom nie je dôležitá forma bubnovania či miesto, ale aj rozhovor a diskusie, ktoré je potrebné v spoločnosti rozpútať.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]