Autor textu: TASR
21.11.2022

Medzinárodný deň študentstva: UK si ho pripomenula ocenením pedagógov a študentov 

Študenti môžu získať akademickú pochvalu rektora UK za príkladné plnenie študijných povinností, športový výkon, ktorým reprezentujú univerzitu, či za príkladný občiansky postoj.

Snímka z oceňovania študentov a pedagógov Univerzity Komenského rektorom Marekom Števčekom (vpravo), 21. novembra 2022. FOTO TASR - Pavel Neubauer    

Bratislava 21. novembra (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave si Medzinárodný deň študentstva pripomenula ocenením 30 študentov a 30 pedagógov. Slávnostné podujatie sa uskutočnilo v pondelok po dvojročnej pauze, keď sa pre pandémiu nemohlo konať. Informuje o tom najväčšia slovenská univerzita na svojom webe.

      Študenti môžu získať akademickú pochvalu rektora UK za príkladné plnenie študijných povinností, športový výkon, ktorým reprezentujú univerzitu, či za príkladný občiansky postoj. Z 30 študentov si ocenenie odniesol napríklad študent organickej chémie Samuel Andrejčák, ktorý participuje na podujatiach s chemickým zameraním pre základné a stredné školy, ako Chemouk, Popchemol, Chemická olympiáda, Chemický náboj a iné. Medzi ocenenými študentmi je aj študent všeobecného lekárstva Tomáš Šišmiš, ktorý založil projekt Diabetes ako životný štýl a organizuje podujatie k Svetovému dňu diabetu. Pôsobil tiež ako vedúci projektu Anti-tobacco a ako organizátor podujatia k Svetovému dňu bez tabaku a kampaní o chronickej obštrukčnej chorobe pľúc a bronchiálnej astme.

      Za úspešnú reprezentáciu univerzity ocenenie získala Michaela Pavuková, študentka učiteľstva výchovy k občianstvu a histórie. V celoslovenskom projekte Slovak University Startup Cup 2022 sa jej podarilo zvíťaziť v kategórii životné prostredie a zelené technológie ako líderka študentského startupu Nobill. Študentka liečebnej pedagogiky Iryna Vizna si ocenenie odniesla za dobrovoľnícku činnosť, keď využila znalosť ukrajinského jazyka a pomáhala ukrajinským deťom s vývinovými problémami a podporila tak ukrajinské rodiny.

      Ocenená bola aj absolútna seniorská majsterka sveta v kategórii fitnes akrobatik Kristína Juricová, študentka trénerstva a učiteľstva telesnej výchovy, ako aj dlhoročná a úspešná reprezentantka Slovenska vo vodnom slalome Eliška Mintálová.

      Za podporu vedeckých, umeleckých či odborných aktivít svojich študentov každoročne oceňuje rektor UK aj pedagógov. Medzi 30 učiteľmi sú tento rok aj gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský, politológ Erik Láštic, pedagóg tanca Matej Chren, geológ Martin Bednarik či fyzik Zdenko Machala.

      "Skúsenosti zo sveta nám ukazujú, že byť dobrým študentom už nestačí. Je to základ, na ktorom treba rozvíjať svoju výnimočnosť, zvedavosť, individualitu a kreativitu, lebo to je cesta k novým objavom a poznatkom," povedal rektor UK Marek Števček. Ako dodal, je hrdý, že pedagógovia vytvárajú na univerzite inšpiratívne prostredie, v ktorom môžu všetci nadaní študenti profesionálne aj ľudsky rásť.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]