Autor textu: Mária Tarišková
07.12.2022

Nápad pre 3 generácie pozná víťazné projekty. Hlasujte za ten najlepší

7. ročník grantového programu Poštovej banky pozná víťazov.

Foto: OZ Jablonka

Bratislava 07.12.2022 (Skolske.sk/OTS)

22 výnimočných projektov, ktoré prepájajú generácie a zároveň prinášajú zaujímavé nápady na vylepšenie komunitného života, si spolu rozdelí 39 000 eur. Vy môžete zahlasovať za TOP projekt a pomôcť mu tak získať ďalších 1000 eur na realizáciu.

Počet prihlásených projektov prekonal historický rekord
„Teší nás veľký záujem zo strany neziskoviek aj komunít o rozvoj regiónu a komunitného života. Potvrdzuje to aj narastajúci počet projektov, ktoré sa do nášho grantového programu hlásia. Tento rok zažiadalo o finančnú podporu až 502 projektov z celého Slovenska, čo je najviac od spustenia grantu,“ hovorí Melinda Burdanová, výkonná riaditeľka Poštovej banky. „Rovnako sa tak zvyšuje aj kvalita predložených projektov, a preto sme sa tento rok rozhodli zvýšiť sumu, ktorou vybrané projekty podporíme, a to o 10 000 eur. Dokopy tak Nápad pre 3 generácie rozdelí až 40 000 eur,“ dodáva Melinda Burdanová. Ochota a chuť ľudí prinášať nápady ako zlepšovať kvalitu života, životného prostredia, udržiavať tradície a zvyky a rozvíjať medzigeneračnú spoluprácu aj v menších mestách a obciach poukazuje na potrebu podpory takýchto projektov. Menšie lokálne projekty majú pozitívny vplyv na stmeľovanie komunít a ich benefitom je tiež zlepšovanie vzťahov v rámci spoločnosti. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa Poštová banka zameriava práve na podporu aktivít v regiónoch.
„Sme radi, že aj vďaka našej podpore vznikajú zaujímavé projekty s pridanou hodnotou zamerané na podporu fungovania komunitného života,“ hovorí Melinda Burdanová.
 
OZ Cyklokoalícia

Poznáme 22 víťazných projektov
Spomedzi takmer päťstovky prihlásených projektov vybrala komisia 22 najlepších, ktoré získajú grant od Poštovej banky až do výšky 2 500 eur na realizáciu svojich nápadov.
„Podporené projekty sa venujú skutočne veľkému množstvu tém  – od obnovy kultúrnych pamiatok, cez podporu folklórnych tradícií, revitalizáciu amfiteátra, výsadbu zelene až po budovanie pozitívneho vzťahu ku knihám a literatúre či nákup rikší, na ktorých môžu mladí voziť seniorov,“ vysvetľuje Melinda Burdanová, výkonná riaditeľka Poštovej banky. Vďaka grantovej podpore pribudne napríklad v obci Cerová rozprávková aleja s medonosnými drevinami, na ktorej výsadbe sa budú podieľa malí aj veľkí. V Rimavskej Sobote  vznikne Detská univerzita pre deti, ich rodičov a starých rodičov, vďaka ktorej najmenší spoznajú prácu svojich rodičov, naučia sa o význame recyklácie, uvidia výrobu tradičných a farmárskych potravín a spoznajú aj históriu. V Holiciach vybudujú za peniaze z grantu zelenú knižnicu v parku a v Kláštore pod Znievom vznikne Znievkova pokladnička, ktorej cieľom je prehlbovať finančnú gramotnosť. Projekty, ktoré tento rok získali podporu vďaka grantovému programu Nápad pre 3 generácie, tak zvýšia kvalitu života v komunitách od Lozorna na západe Slovenska až po Vranov nad Topľou na východe.
 
Castrum Sancti​​​​​​​

Hlasovanie o TOP projekt beží už od 6. decembra 2022
Každý z finalistov tohtoročného grantu môže zabojovať o extra sumu vo výške 1 000 eur, ktorú môžu využiť na ešte lepšiu realizáciu projektu. O víťazovi rozhodne  široká verejnosť, ktorá sa môže zapojiť do hlasovania trvajúceho od 6. decembra do 13. decembra 2022. Podrobné informácie o všetkých podporených projektoch, ako aj možnosť zahlasovať za projekt, ktorý vás najviac oslovil, nájdete na stránke www.pre3generacie.sk.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]