Autor textu: TASR
13.12.2022

Rezort školstva vníma dopyt po zvýšení počtu školských psychológov

Ministerstvo zdravotníctva SR pripomenulo, že celý komponent v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR je venovaný výraznému zlepšeniu situácie týkajúcej sa starostlivosti o duševné zdravie občanov, deti nevynímajúc

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Prievidza 13. decembra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR vníma dopyt po zvýšení počtu nielen školských psychológov, ale celých školských podporných tímov. Hľadá preto spôsob, akým by mohlo efektívne zvýšiť ich počty. Odbor komunikácie a marketingu rezortu tak reagoval na problém s duševným zdravím detí na Gymnáziu Vavrinca Benedikta Nedožerského (GVBN) v Prievidzi, ktoré preto prejde budúci týždeň na dištančnú výučbu. 

"MŠVVaŠ SR podniká všetky kroky k tomu, aby podporilo ochranu duševného zdravia žiakov aj učiteľov," vyhlásil odbor komunikácie.

Rezort podľa neho už dlhodobo investuje nemalé finančné prostriedky do podpory pôsobenia inkluzívnych tímov na školách, či už ide o národné projekty Pomáhajúce profesie I a II alebo dlhodobú spoluprácu s neziskovým sektorom, v rámci ktorého sa práve pomocou anonymnej a bezplatnej psychologickej pomoci podarilo zabrániť mnohým krízovým situáciám. 

Ministerstvo zdravotníctva SR pripomenulo, že celý komponent  v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR je venovaný výraznému zlepšeniu situácie týkajúcej sa starostlivosti o duševné zdravie občanov, deti nevynímajúc. Pripravuje sa aj zákon o psychologickej činnosti a psychoterapii, ktorý bude riešiť poskytovanie psychoterapeutickej pomoci. "V komponente sú plánované investície pre komunitné centrá vo výške 17 miliónov eur. Ambíciou ministerstva však je, aby aspoň polovica z týchto stacionárov bola určená aj pre deti a adolescentov," doplnil rezort. 

Aktuálne tiež podľa neho finišuje výzva na rozšírenie siete psychiatrických stacionárov so psychosociálnou rehabilitáciou pre deti a dospelých, ďalšie investície budú smerovať do vybudovania špecializovaných centier. "Okrem investícií do jednotlivých zariadení sú otvorené dve výzvy na vzdelávanie odborníkov na duševné zdravie. Jedna sa týka odborníkov v rámci rezortu zdravotníctva, druhá aj špeciálnych pedagógov či školských psychológov," priblížilo ministerstvo. Nedostatok detských psychiatrov rieši podľa svojich slov aj podporou vzdelávania prostredníctvom rezidentského štúdia. "Ostatné témy budú riešené aj v pripravovanom Národnom programe duševného zdravia a akčnom pláne Národného programu duševného zdravia," dodal rezort. 

Školáci z GVBN v Prievidzi sa budú učiť dištančne od 20. do 22. decembra. Škola tak reaguje na ich zhoršujúci sa psychický stav, pod ktorý sa podpísala najmä pandémia i aktuálny vývoj v spoločnosti. Na gymnáziu evidujú desiatky žiakov s psychickými problémami, viaceré deti museli hospitalizovať, iné vyhľadali pomoc odborníkov. Problém s duševným zdravím detí a adolescentov nie je podľa gymnázia len lokálny, stretávajú sa s tým i na iných školách.    

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]