Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
02.01.2023

Tip na výlet: Hronský Beňadik

Pre milovníkov histórie a umenia

Foto: Helena Rusnáková
pic
Foto: Helena Rusnáková

Obec leží na trase medzi Novou Baňou a Levicami. Dominantou tejto lokality je benediktínsky kláštor, stojaci na skalnom návrší severne od Levíc. Miesto, na ktorom stojí kláštor bolo obývané už vo veľkomoravskom období. Kláštor bol postavený na strategickom mieste, v tzv. Slovenskej bráne v blízkosti významných obchodných ciest  vedúcich k banským mestám.  Južne od kláštorného komplexu  sa nachádza lokalita nazývaná Beňadická skala. Tu bolo situované hradisko zo včasného stredoveku , ktoré slúžilo ako refúgium a v Slovenskej bráne malo strategickú polohu.
O postavení benediktínskeho kláštora povyše Slovenskej brány, cez ktorú rieka Hron opúšťa územie Karpát, rozhodol uhorský kráľ Gejza I.
Kláštor patrí medzi najstaršie a najvýznamnejšie stavebné pamiatky na Slovensku. Najstaršou časťou kláštorného komplexu bola románska bazilika, ktorú vysvätili v roku 1075. Na jej základoch v rokoch 1346 až 1375 postavili dnešnú gotickú Baziliku sv. Egídia.
Po roku 1565, keď benediktíni opustili Hronský Beňadik nastala postupná premena kláštorného komplexu na protitureckú pevnosť. Turci mestečko zničili a kláštor podpálili v roku 1599. V bojoch proti nim pri Leviciach zahynul veliteľ cisárskych vojsk kapitán Štefan Koháry. V kláštornom kostole sa nachádza krypta rodiny Koháryovcov s neskororenesančným mramorovým epitafom Štefana Koháryho z konca 17. storočia.

pic
Foto: Helena Rusnáková

S regotizáciou kláštora začali po ničivom požiari, ktorý postihol kláštor v roku 1881.
Kláštorný komplex je národnou kultúrnou pamiatkou. Nachádza sa tu množstvo duchovných a umeleckých pamiatok, ku ktorým patrí aj vzácna relikvia Božej krvi, ktorá bola darom od kráľa Mateja Korvína. Má ísť o časť plátna šatky, ktorou Veronika utrela Ježišovu tvár pri krížovej ceste.
K ďalším stavebným pamiatkam obce patrí aj Kostol sv. Egídia opáta, postavený v 2.pol.17.storočia . Medzi Beňadikom a Psiarami sa nachádza baroková kaplnka postavená v roku 1713 na pamäť morovej epidémie. Zaujímavým miestom pre milovníkov umenia je kalvária.
Obyvatelia obce nezabudli ani na obete svetových vojen. V obci nájdeme pamätník na počesť obetí 1. svetovej vojny,  pamätník obetiam 2. svetovej vojny, ako aj pamätník padlých  v SNP. Okrem pamätníkov si máme možnosť prezrieť viacero malých sakrálnych pamiatok, ako napr.: neskorobarokové súsošie sv. Jána Nepomuckého, polychrómovú sochu sv. Jána Nepomuckého z roku 1874, sochu Madony, sv. Anny, sv. Beňadika, ako aj sochu sv. Urbana.
Nezabudnuteľnú atmosféru nášho výletu vytvorí aj nádherná prírodná scenéria v okolí Hronského Beňadiku.
 
 
Použitá literatúra:
1. Kollár,D. – Lacika,J. : Slovensko- turistický sprievodca, Bratislava 2007,s.81.
2. Lacika, J.: 1000 zaujímavostí Slovenska, Banská Bystrica 2016, s. 239.
http://www.obechronskybenadik.sk/
Mapa : Cyrilo – metodská cesta, Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda,2019.
Foto: PaedDr. Helena Rusnáková

pic
Foto: Helena Rusnáková
pic
Foto: Helena Rusnáková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]