Autor textu: Mgr. Simona Kováčová
03.01.2023

Úspešná realizácia projektu Enviroprojekt 2022

Žiaci 1. stupňa sa zúčastnili exkurzie do NPR Senianske rybníky, prostredníctvom ktorej spoznávali prírodné a kultúrne dedičstvo obce Senné.

Najstaršie slovenské opálové bane pri Červenici

Základná škola s materskou školou Štefana Ďurovčíka Palín 104 realizovala rozvojový projekt Enviroprojekt 2022 Krížom-krážom.
​​​​​​​
V septembri naši žiaci spolu s učiteľmi preskúmali najstaršie slovenské opálové bane pri Červenici, kde sa oboznámili s náročnou prácou baníkov pri ťažbe vzácneho opálu. V úpätí Slánskych vrchov objavili nedotknutú prírodu prechádzkou cez zákutia Tufového kaňonu.

pic
Tufov kaňon

Tí odvážnejší sa vydali v nepriaznivom počasí na náučné chodníky v CHKO Latorica. V obci Beša prešli suchým polderom, navštívili močiarne i xenotermné biotopy a pozorovali pieskové duny. V Oboríne žiaci obdivovali lužný les, vyskúšali si vyhliadkové veže i cestu drevenými lávkami.

pic
Drevené lávky v Oboríne

Žiaci 1. stupňa sa zúčastnili exkurzie do NPR Senianske rybníky, prostredníctvom ktorej spoznávali prírodné a kultúrne dedičstvo obce Senné.
​​​​​​​
Dozvedeli sa o histórii, ale aj o súčasnosti obce,  prechádzali náučným chodníkom „Vtáčí raj“ ponad zaplavené územie až k informačnej tabuli, kde si mohli nielen pozrieť, ale i vypočuť zvuky vtákov, ktoré sa tu vyskytujú.

pic
Náučný panel v Národnej prírodnej rezervácii Senianske rybníky

Sériu jesenných exkurzií sme ukončili v krásnom prostredí Vihorlatských vrchov.  Žiaci vystúpili na vrch Dlhá, kde sa náročnou lesnou cestou dostali až k farárovej chyžke, ktorá je venovaná pamiatke farára Jána Bocskorosa. Na vrchole sa kochali výhľadmi nielen na Šíravu, ale aj lesy Východoslovenskej nížiny. Žiaci pozorovali a spoznávali jednotlivé dreviny i živočíchy listnatého lesa. 

pic
Zastávka pri Farárovej chyžke na ceste k vrchu Dlhá

V nadväznosti na exkurziu do Vihorlatských vrchov žiaci pomocou prírodovedných atlasov spoznávali stromy v blízkosti školy, určovali ich. Vzorky ihličia a listov si vylisovali a použili na tvorbu herbára. Zrealizovali sme Anketu o Najkrajší strom roka. Online hlasovaním vyhrala lipa a žiaci deviateho ročníka jej slávnostne pridelili vlastnoručne zhotovenú tabuľu.

pic
Tvorba herbára

Po exkurzii v CHKO Latorica žiaci siedmeho ročníka diskutovali o znečisťovaní vody ľudskou činnosťou. Na hodine chémie si vyrobili prací gél, ktorý je lacnejší a zároveň šetrnejší k životnému prostrediu. Porovnali vplyv prania v minulosti a v súčasnosti na životné prostredie. Už vieme, že odpadová voda sa čistí v čistiarňach odpadových vôd. No žiaci zisťovali, či aj sama príroda dokáže upravovať znečistenú povrchovú vodu. Svoje zistenia prezentovali pred spolužiakmi.
 
Po návšteve opálovej bane deviataci skúmali nerasty svojho okolia. Priniesli si rôzne horniny a minerály, ktoré našli pri svojich obydliach či po ceste do školy. Pomocou školských atlasov ich na hodine biológie spoločne určovali a použili na vytvorenie zbierky nerastov. Rozprávali o ťažbe nerastných surovín. Popísali jej pozitívne, ale hlavne negatívne vplyvy pre prírodné prostredie. Zo svojich zistení zhotovili poster.

pic
Výroba ekologického pracieho prostriedku na hodine chémie

Poslednou aktivitou bola celoškolská akcia pod názvom „Konferencia dedičstva minulosti“.
Žiaci 1. - 4. ročníka svoje nadobudnuté vedomosti predviedli spolužiakom v divadielku o Senianskych rybníkoch. Žiaci druhého stupňa prezentovali svoje exkurzie na pripravených posteroch a sprievodné aktivity týkajúce sa konkrétnych lokalít, ktoré navštívili. Piataci a šiestaci nás pozvali na výlet Na Vinianske jazero a do Vihorlatských vrchov, siedmaci a ôsmaci na čarovné miesta v chránenej krajinne oblasti Latorica, a deviataci nám ukázali, že aj na východe Slovenska máme bohaté nerastné dedičstvo. Vďaka exkurziám žiaci spoznali zaujímavé miesta a účasťou na sprievodných aktivitách si uvedomili potrebu chrániť našu prírodu pre ďalšie generácie.

pic
Divadielko o Senianskych rybníkoch

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]