Autor textu: Ľuboš Lukáč
02.01.2023

Siedmakov a ôsmakov preverili úlohy Logickej olympiády

Logické myslenie pracovalo na plné obrátky na Základnej škole Bajkalská v Prešove. Iniciatíva Rozumieme nadaným na druhom stupni predstavila projekt, zameraný na rozvoj logického myslenia.

Foto: Ľuboš Lukáč

Súčasťou tímu bola školská špeciálna pedagogička
Hlavným stanom iniciatívy Rozumieme nadaným je Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove. Iniciatíva ponúka žiakom a školám plejádu projektov. Každoročne tiež organizuje netradičnú olympiádu, pozostávajúcej z logických úloh. Svoje intelektové schopnosti a logiku si pri nej v decembri vyskúšali žiaci 7. a 8. ročníka základnej školy na Bajkalskej ulici v Prešove. Súčasťou tímu, ktorý aktivitu pripravil a zrealizoval, bola školská špeciálna pedagogička Alena Kažimírová.

Slovo dostal matematický a priestorový úsudok
Siedmaci a ôsmaci spoločne s učiteľom, špeciálnym pedagógom a autorom populárnej Logickej olympiády Ľubošom Lukáčom riešili súbor logických úloh zameraných na logický, matematický a priestorový úsudok a verbálne myslenie. „Zaujímavé úlohy preverili schopnosť žiakov spolupracovať, prijímať riešenia, spolupodieľať sa na ich hľadaní a v neposlednom rade zvládať techniky individuálnej i skupinovej práce,“ priblížil Ľuboš Lukáč.

Postup a riešenia je potrebné zdôvodniť
Riešenie netradičných a logických úloh prinieslo podľa slov skúseného pedagóga zábavu, oddych a množstvo rôznych postupov. „Rozvíjanie logického myslenia je – a zvlášť pre deti - veľmi dôležité, pretože človek s logickým myslením zostáva otvorený pre nové myšlienky. Dokáže svoje myslenie meniť a pozerať sa na situácie z viacerých uhlov pohľadov,“ vysvetlil Ľ. Lukáč.
Zaujímavá vyučovacia hodina nebola iba o riešení úloh. Dlhodobým úsilím iniciatívy Rozumieme nadaným je, aby sa deti učili svoje riešenia i zdôvodňovať a pri práci a svojich postupoch argumentovali.

pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Projekty sú na školách neobyčajne populárne
Iniciatíva Rozumieme nadaným je autorom množstva projektov pre žiakov, školy a pedagógov, ktoré sa tešia veľkej obľube. Huncút v regióne Šariš monitoruje regionálnu kultúru a zvyky. Jedinečné tvory prinášajú neuveriteľné fakty o zvieratách. Veľký záujem je tradične o Logickú olympiádu so všeobecným intelektovým nadaním, ktorej finále sa koná na pôde Prešovskej univerzity. Tisícky predškolákov sa zúčastňujú Logickej olympiády pre najmenších. Projekt Logopédia na škole na tréning neohybných jazýčkov je možné realizovať takisto online formou. Sebaúctu a sebaovládanie si žiaci osvojujú pomocou projektu Si hviezda! Pre pedagógov, ktorých zaujíma problematika intelektovo nadaných detí, sú určené odborné semináre.

Nadaní spoznávajú aj slovenskú prírodu
S exkurziou po Slovensku je spojený projekt Slovensko v kocke. Talent základných škôl regiónu Šariš máva finále v zasadačke Mestského úradu v Prešove. Trojdňovým pobytovým podujatím je Logické sústredenie, s nenáročnou turistikou je spojený Mladý fotograf, či Spoznávame Vysoké Tatry.
O tieto a ďalšie projekty z portfólia Rozumieme nadaným je zo strany škôl nemalý záujem a pre rok 2023 sú v týchto chvíľach už takmer úplne obsadené.

​​​​​​​Text: Dušan Guman

pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]