Autor textu: TASR
13.01.2023

VIDEO: Spojená škola Banská Bystrica zriadila z daru kanadského Slováka novú učebňu metrológie 

Kanadský filantrop, ktorý zomrel vo veku 85 rokov, obdaroval aj Základnú školu v Liptovských Revúcach, odkiaľ pochádzali jeho rodičia a tiež Strednú odbornú školu polytechnickú v Ružomberku.

Na snímke učebňa metrológie v priestoroch dielní odborného výcviku SŠ vo Vlkanovej pri Banskej Bystrici. FOTO TASR - Ján Krošlák

Banská Bystrica 13. januára (TASR) - Spojená škola Banská Bystrica, ktorej zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), otvorila v piatok v priestoroch dielní odborného výcviku vo Vlkanovej novú učebňu metrológie. Je vybavená najmodernejšími technológiami, k čomu pomohol dar kanadského Slováka Louisa Johna Gazdaricu, ktorý škole v poslednej vôli odkázal 125.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu BBSK Lenka Štepáneková.

      "Bolo pre nás veľkým prekvapením, keď približne pred pol rokom prišla do našej školy žena, ktorá hovorila po anglicky a tvrdila, že nám chce dať peniaze, aby naplnila poslednú vôľu svojho brata. Brali sme to najprv ako žart, nakoniec však vysvitlo, že je to Maria Gazdarica a jej brat naozaj našej škole odkázal veľký finančný obnos," reagoval riaditeľ školy Ján Žuffa. Väčšinu peňazí použili práve na zriadenie učebne, vystačilo však aj na traktor a nákladné auto pre potreby školskej autoškoly.

      Kanadský filantrop, ktorý zomrel vo veku 85 rokov, obdaroval aj Základnú školu v Liptovských Revúcach, odkiaľ pochádzali jeho rodičia a tiež Strednú odbornú školu polytechnickú v Ružomberku. Jeho portrét visí na stene banskobystrickej učebne.

      "Rád by som poďakoval za tento akt filantropie, peniaze boli investované dobre. Spojená školapatrí medzi tie, ktoré sa dynamicky rozvíjajú a nezaspali dobu. Mieria do budúcnosti a myslia na reálne uplatnenie svojich absolventov," zdôraznil podpredseda BBSK pre školstvo Mikuláš Pál.

      Spojenú školu vybrali experti Európskej komisie a Svetovej banky medzi osem pilotných škôl, ktoré sa zmenia na moderné vzdelávacie inštitúcie. V rámci iniciatívy Catching-UpRegions získala viac ako štyri milióny eur, ktoré poslúžia na rekonštrukciu haly a odborných pracovísk vo Vlkanovej, ako aj na nové technológie a vybavenie pre výuku elektromobility a autoopravárenstva. Škole sa tiež podarilo získať vyše tri milióny eur z IROP, z čoho zateplila viacero svojich objektov a zakúpila vybavenie.

pic
Na snímke obraz kanadského Slováka Louis John Gazdarica v učebni metrológie v priestoroch dielní odborného výcviku SŠ vo Vlkanovej pri Banskej Bystrici. FOTO TASR - Ján Krošlák
pic
Na snímke učebňa metrológie v priestoroch dielní odborného výcviku SŠ vo Vlkanovej pri Banskej Bystrici. FOTO TASR - Ján Krošlák

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]