Autor textu: TASR
17.01.2023

Kropil: Tento rok bude prioritou financovanie VŠ vzdelávania i infraštruktúra

Vysokoškolský sektor je podľa Kropila vo všeobecnosti rozhodujúci pre hospodársky rozvoj a kľúčový pre budovanie znalostnej spoločnosti.

Na snímke prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil. FOTO TASR - Pavol Zachar

Bratislava 17. januára (TASR) - V roku 2023 bude prioritou opäť nielen financovanie vysokoškolského vzdelávania, vedy a výskumu, umenia, ale aj vysokoškolská infraštruktúra. Pre TASR to uviedol prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil.
      
"Boli by sme radi, keby sme na tomto mieste mohli hovoriť o internacionalizácii, o európskych univerzitách, našich úspechoch v európskych programoch pre výskum, otvorenej vede a o reforme hodnotenia výskumu a výskumníkov, ale to všetko sa odvíja od financií a závisí od nich," skonštatoval Kropil. Verejnosť a politici musia podľa neho pochopiť, že vysoké školstvo, školstvo samotné a vzdelávanie sa musia stať skutočnými prioritami.
      
"Jediným zdrojom rozvoja a bohatstva tejto krajiny sú jej ľudia, a osobitne deti a mládež. Vzdelanie je podmienkou pre všetky aspekty fungovania spoločnosti," povedal prezident SRK. Opakovane tvrdí, že vysoké školy plnia celé spektrum poslaní a úloh.      
      
Vysokoškolský sektor je podľa jeho slov vo všeobecnosti rozhodujúci pre hospodársky rozvoj a kľúčový pre budovanie znalostnej spoločnosti. "Neexistuje oblasť ekonomického života, v ktorej by vysoké školy prostredníctvom výskumu a vývoja nemali významnú úlohu. Vysoké školy vychovávajú kvalifikovanú pracovnú silu schopnú kritického a nezávislého myslenia a podporujú sociálnu mobilitu jednotlivcov," doplnil Kropil. Vysokoškolské vzdelávanie slúži podľa jeho slov na verejné a súkromné účely.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]