Autor textu: TASR
17.01.2023

Trnavská univerzita má pripravené investičné projekty za takmer 20 miliónov eur

Univerzita si v roku 2022 pripomínala 30 rokov od svojho obnovenia. Súčasne to bol podľa Bílika rok, keď sa po predchádzajúcom období epidémie vrátil do priestorov univerzity študentský život.

Na archívnej snímke rektor Trnavskej univerzity (TU) René Bílik. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Trnava 17. januára (TASR) - Trnavská univerzita (TU) v Trnave má pripravené investičné projekty v objeme takmer 20 miliónov eur. Nemá však k dispozícii ich finančné krytie, vysokým školám sa po zmenách vo vedení ministerstva školstva nepodarilo vrátiť financovanie na úroveň, ktorá by školám umožnila ich primeraný rozvoj a prestala spôsobovať výrazné deficity v rozpočtoch. Konštatoval to v hodnotení vlaňajšieho roka rektor TU René Bílik.
      
Nateraz sa neodštartovala ani uvažovaná integrácia TU s Univerzitou sv. Cyrila a Metoda v Trnave. "Vzhľadom na parametre výzvy z plánu obnovy, určenej na krytie nákladov spojených s takýmto procesom, sme sa nateraz nemohli do výzvy zapojiť, a to aj napriek pozitívnemu vzťahu oboch univerzít k tomuto zámeru," uviedol rektor.
      
Univerzita si v roku 2022 pripomínala 30 rokov od svojho obnovenia. Súčasne to bol podľa Bílika rok, keď sa po predchádzajúcom období epidémie vrátil do priestorov univerzity študentský život a mohli obnoviť prezenčné vyučovanie a všetky študentské aktivity. Ako súčasť osláv výročia udelila TU čestný doktorát rektorovi Semmelweisovej univerzity v Budapešti, kardiológovi Bélovi Merkelymu.
      
"Podstatnú časť roka nám potom vyplnili práce na radikálnej inovácii počtu, skladby a obsahu študijných programov a budovanie vlastného funkčného vnútorného systému kvality poskytovania študijných programov. V závere sme požiadali Slovenskú akreditačnú agentúru pre vysoké školstvo o posúdenie súladu svojho vnútorného systému kvality so štandardmi agentúry. Vnímame to ako významný krok na ceste k zvyšovaniu kvality poskytovaného vzdelávania," opísal rektor.
      
Rovnako sa TU zúčastnila na periodickom hodnotení výsledkov vedeckovýskumnej činnosti, výsledky ukazujú na výraznú pozíciu univerzity vo vybraných oblastiach humanitných a spoločenských vied, predovšetkým pedagogických, historických, právnych, v oblasti vizuálneho umenia a teórie o ňom i v oblasti teológie a sociálnej práce. Univerzita je členom jediného oficiálne registrovaného konzorcia univerzít na Slovensku – Konzorcia slovenských univerzít U10+ a aktuálne rokuje o členstve v medzinárodnom konzorciu univerzít. V polovici marca čaká TU aj voľba nového rektora.
      
Na úrovni stavebných povolení má škola pripravené projekty rekonštrukcie historickej budovy Adalbertina a výstavby kongresovej auly, čo však bude závisieť od získania prostriedkov.
      
V závere roka mala TU 5289 študentov, čo je najvyšší počet od roku 2017.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]