Autor textu: TASR
27.01.2023

Ministerstvo školstva spúšťa pre školy formulár potrebný na preplatenie nedoplatkov za energie

Po zozbieraní údajov a ich spracovaní si rezort školstva vyžiada celkovú sumu za nedoplatky od ministerstva financií a školám finančné prostriedky pošle obratom, priblížili z rezortu.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Bratislava 27. januára (TASR) - Informácie k financovaniu prevádzkových nákladov z dôvodu nárastu cien energií, ako aj informácie o pomoci s riešením nedoplatkov za rok 2022 nájde verejnosť v špeciálnej záložke na webe ministerstva školstva. Rezort zároveň od štvrtka spúšťa formulár pre všetky školy v prenesenom výkone, ktorý bude nutné vyplniť, aby boli školám kompenzované náklady spojené s nedoplatkami za rok 2022. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.
        
V minulom roku rezort školstva poskytol pomoc so zvýšenými nákladmi za energie a školám formou dohodovacieho konania poslal 38 miliónov eur. Minulý týždeň minister školstva predstavil ďalšiu pomoc pre školy v súvislosti s cenami energií. Pozostávať bude z dvoch krokov.
        
V prvom kroku ide o dofinancovanie nedoplatkov za rok 2022 pre školy, ktoré sú financované priamo zo štátneho rozpočtu. Preto ministerstvo spúšťa formulár určený na zber údajov o škole, zriaďovateľovi, spotrebe a celkových nákladov za rok 2022. "Zber údajov za nedoplatky za rok 2022 bude spustený na dostatočne dlhú dobu, uvedomujúc si individuálne termíny odosielania ročného zúčtovania dodávateľmi energií konkrétnym subjektom," priblížil dočasne poverený šéf rezortu školstva Ján Horecký.
        
Aby bolo možné údaje overiť, je potrebné vo formulári vyplniť identifikačný údaj odberného miesta elektrickej energie a zemného plynu. Nutné je tiež zadať číslo faktúry a súhlasiť so zhromažďovaním, spracovaním a zverejňovaním poskytnutých údajov. "Po zozbieraní údajov a ich spracovaní si rezort školstva vyžiada celkovú sumu za nedoplatky od ministerstva financií a školám finančné prostriedky pošle obratom," priblížili z rezortu školstva.
        
Druhý krok predstavuje finančnú pomoc pre školy financované zo štátneho rozpočtu za celkové náklady z dôvodu zvýšených cien energií v roku 2023. Tento formulár na pomoc v rámci celkových nákladov v dôsledku zvýšených sadzieb za elektrickú energiu a zemný plyn, počnúc faktúrami za mesiac január 2023, bude spustený začiatkom februára.
        
Zber údajov bude vyhodnocovaný na rezorte školstva priebežne na mesačnej báze. "Tento zber údajov bude zameraný na to, aby sme dokázali doručiť finančnú pomoc všetkým týmto školám zo štátneho rozpočtu v plnej miere," doplnil Horecký.
        
Základné umelecké školy, jazykové školy a školské zariadenia, ktoré nie sú súčasťou škôl, budú riešené cez schému štátnej pomoci Ministerstva hospodárstva SR.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]