Autor textu: Peter Haľko
10.02.2023

Svedectvo prenasledovania katolíkov za komunizmu

Desiatky ľudí v Prešove venovali jeden sobotný podvečer premietaniu filmu Slobodní, príbehu o živote podzemnej cirkvi. Návštevníci podujatia mali možnosť zhovárať sa aj s pamätníčkou prenasledovania a historikom.

Reklamná grafika filmu Slobodní. Foto: www.slobodni.sk

V sobotu 21. januára 2023 mali v Prešove v Pastoračnom centre sv. Jána Pavla II. pri kostole Krista Kráľa na Sekčove miestni veriaci jedinečnú príležitosť pozrieť si dokumentárny film Slobodní od režiséra Slavomíra Zrebného. Osemdesiatminútový dokument priblížil obdivuhodný príbeh dvoch katolíkov, Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla, ktorí boli po boku neskoršieho kardinála Korca, profesora Kolakoviča a ďalších významných postáv, určujúcimi osobnosťami života podzemnej cirkvi v našej krajine v období komunistického prenasledovania.

Podujatie otvoril krátkym príhovorom dp. Michal Pavlík, miestny farský vikár. Účastníkom v niekoľkých vetách zdôraznil hodnotu slobody. Návštevníci podujatia potom sledovali film, ktorý je podľa štatistík distribučnej spoločnosti Itafilm najnavštevovanejším dokumentom v slovenských kinách za minulý rok. Dokument opisoval nielen mučenie, prenasledovanie a väznenie kresťanov za komunistickej totality, ale aj hrôzy druhej svetovej vojny, a preto v mnohých vzbudzoval zimomriavky. Na druhej strane, vyskytli sa aj momenty, kedy publikum reagovalo s úsmevom – najmä pri spomienkach na sv. Jána Pavla II., či na rôzne príjemnejšie príhody zo života Silvestra Krčméryho.

Diskusia o prenasledovaní

Po skončení premietania podujatie pokračovalo diskusiou so sestrou Helenou Torkošovou z rehole františkánok a s historikom Mgr. Františkom Neupauerom, PhD. Diskusiu moderovali aktívni mladí z tamojšej farnosti. Sestra Helena priblížila okrem iného aj príbeh svojej cesty, na ktorú nastúpila, keď sa rozhodla žiť podľa katolíckej viery aj napriek riziku prenasledovania. V sedemdesiatych rokoch sa v Bratislave stretávala aj so Silvestrom Krčmérym a ďalšími členmi podzemnej cirkvi. Hovorila, že sa vtedy spolu pripravovali na to, čo budú robiť, keď ich budú vypočúvať, prenasledovať a väzniť pre ich vierovyznanie. Istý kňaz jej v tom čase povedal, že keď ju budú prenasledovať, má sa modliť za obrátenie jej prenasledovateľov a za to, aby sa dožila ich obrátenia. „Prešov je pre mňa najpožehnanejšie mesto,“ povedala sestra Helena s tým, že toto mesto miluje aj napriek tomu, že sa tu nenarodila preto, lebo tu sa dožila obrátenia tých, ktorí ju prenasledovali. „Dostalo sa mi tej milosti, že som ich deti mohla pripravovať na prvé sväté prijímanie a na krst,“ hovorila. Pridala aj to, že žena, ktorá ju vyhodila z práce, keď sa zistilo, že bola tajná rehoľníčka, ju tiež viacnásobne požiadala o odpustenie. „Odpustila som ti už v ten deň,“ reagovala s láskou sestra Helena.

Ak si myslíš, že som niečo dobre robil, budem rád, ak sa tým necháš inšpirovať, ale zaprisahávam ťa, ak vidíš na mne niečo zlé, že robím, povedz mi to!

Silvester Krčméry

Historik Neupauer doplnil okrem odborných poznatkov aj osobné zážitky so Silvestrom Krčmérym, s ktorým sa stretával v jeho starobe. Pripomenul, ako mu Krčméry na lôžku povedal: „Ak si myslíš, že som niečo dobre robil, budem rád, ak sa tým necháš inšpirovať, ale zaprisahávam ťa, ak vidíš na mne niečo zlé, že robím, povedz mi to!“

Do diskusie za zapojilo aj niekoľko návštevníkov podujatia, zaujímala ich otázka osobného odpustenia svojim prenasledovateľom, na čo sa pýtali najmä sestry Heleny. Otázky smerovali aj k tomu, ako sa vyrovnať s komunistickou aj fašistickou totalitou, ktoré si Slovensko v minulom storočí zažilo.

Ohlasy medzi návštevníkmi

Medzi návštevníkmi sa premietanie tešilo obľube, každý si z toho zobral niečo svoje. „Film Slobodní a Krčméryho príbeh možno vnímať ako zástupný, pretože ako v minulosti, tak aj dnes existuje mnoho nenápadných hrdinov, ktorí svojím príkladom života inšpirujú druhých ku spoločnému konaniu dobra. Osobne vnímam, ako samotný film, tak aj následnú diskusiu s hosťami za prínosnú pre uvedomenie si toho, že človek môže zmeniť svet, ale nemôže to urobiť sám. Zároveň si je témy prenasledovania Cirkvi a boja za zachovanie viery potrebné pripomínať,“ hovorí Tamara. Iná zúčastnená dodáva: „Bolo to pre mňa úžasne obohacujúce, tento film bude vo mne ešte dlho rezonovať. Niektoré myšlienky z dnešného večera by bolo fajn si zapísať.“

Každý z návštevníkov si mohol so sebou tiež odniesť brožúrku o príbehu Silvestra Krčméryho. Presne takú, akú venovala prezidentka Zuzana Čaputová pápežovi Františkovi, keď sa stretli vo Vatikáne v decembri minulého roka.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]