Autor textu: TASR
30.01.2023

Škôlky v bratislavských mestských častiach budú stáť od 50 do 90 eur mesačne 

Niektoré mestské časti už o zvýšení poplatkov rozhodli, iné toto rozhodnutie čaká počas mesiacov január a február.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 30. januára (TASR) – Mestské časti hlavného mesta pristupujú k zvýšeniu poplatkov v materských školách, ktoré sú v ich zriaďovateľskej pôsobnosti. Poplatky za škôlky sa budú pohybovať od 50 do 90 eur mesačne na jedno dieťa. "Dôvodom zvyšovania poplatkov je najmä zavedenie daňového bonusu, ktorý znižuje rozpočty mestských častí," vysvetlila hovorkyňa Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislava (RZ MČ BA) Patrícia Somorovská.

      Argumentuje ďalej, že zvýšenie poplatkov, vynútené tiež ďalšími opatreniami centrálnej moci a takisto infláciou a rastom cien energií, je pre samosprávy jediným prostriedkom, ako predísť k obmedzeniu či zatváraniu materských škôl. "Aj po zvýšení poplatkov však budú mať rodiny viac peňazí ako predtým. Zvýšenie poplatkov v škôlkach, v družinách a za obedy totiž nie je také vysoké, ako zvýšenie daňového bonusu a detských prídavkov," dodala Somorovská.

      Niektoré mestské časti už o zvýšení poplatkov rozhodli, iné toto rozhodnutie čaká počas mesiacov január a február. "Napríklad mestská časť Jarovce už schválila zvýšenie poplatku na 70 eur, v Čunove je poplatok 75 eur, v Podunajských Biskupiciach sa pripravuje zvýšenie na zhruba 60 eur mesačne,“ uviedla Somorovská. Dodala, že k vyšším poplatkom než je priemer zrejme pristúpia najmä centrálne a väčšie mestské časti, v ktorých je väčší tlak na neustále rozširovanie kapacít materských škôl. 

      Hovorkyňa bratislavského regionálneho združenia takisto uistila, že mestské časti pripravujú kompenzačné opatrenia a zľavy pre rodičov, ktorých sa daňový bonus netýka, pretože nemajú zdaniteľný príjem.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]