Autor textu: TASR
01.02.2023

TOP 30 VÝNIMOČNÝCH UČITEĽOV: Je medzi nimi aj ten váš?  

Ide o zoznam výnimočných pedagógov, ktorí prinášajú do svojich škôl a tried inovácie, rozvíjajú zručnosti potrebné pre život v 21. storočí a nezabúdajú ani na osobnostný rozvoj svojich žiakov.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 1. februára (TASR) - Odborná porota zverejnila top 30 výnimočných učiteľov, ktorých vybrala spomedzi 148 prihlášok do tohto ročníka ocenenia Učiteľ Slovenska, ktoré organizuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica a jej program Komenského inštitút. TASR o tom informovala komunikačná manažérka CEEV Živica Eva Sládková. 

      Každú prihlášku nezávisle prečítali traja porotcovia a vybrali 30 učiteľov zo všetkých regiónov Slovenska. Ide o zoznam výnimočných pedagógov, ktorí prinášajú do svojich škôl a tried inovácie, rozvíjajú zručnosti potrebné pre život v 21. storočí a nezabúdajú ani na osobnostný rozvoj svojich žiakov. V zozname 30 pedagógov sa nachádza 24 žien a šesť mužov.

      "Čítanie prihlášok bolo veľmi príjemne stráveným časom, lebo nám ukázalo, že napriek neľahkej situácii v slovenskom školstve je tu stále dosť učiteľov, ktorí do svojej práce vkladajú nadšenie, inovácie a lásku k deťom a mladým ľuďom. Dozvedeli sme sa o úžasných aktivitách, podnetných projektoch a silných príbehoch, ktoré by mali rezonovať v našej spoločnosti, aby si verejnosť uvedomila elementárnu dôležitosť skvelých pedagógov pre našu spoločnosť," povedala za organizátora ocenenia Komenského inštitút CEEV Živica Zuzana Labašová.

      Medzi pedagógmi sú učitelia, ktorí vychovali celé generácie, ale aj mladí začínajú nadšenci. Jedna učiteľka sa dokonca naučila Braillovo písmo, len aby mohla začleniť nevidiaceho chlapčeka do dovtedy celkom obyčajnej školy v malom východoslovenskom meste. Ďalší pedagóg pomáha žiakom netradične prostredníctvom sokoliarstva, iní obetavo pracujú s deťmi s autizmom či prostredníctvom hudobnej výchovy spájajú detí z rôznych sociálnych vrstiev. 

      Porotu tvoria odborníci na vzdelávanie a jej členmi sú aj ľudia z praxe. Global Teacher Prize je medzinárodné ocenenie, ktoré spája komunitu inšpiratívnych pedagógov z celého sveta. Na Slovensku je jeho licencovanou súčasťou ocenenie Učiteľ Slovenska.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]