Autor textu: Tímea Benkő
09.02.2023

O knihe neľudskosti

Predstavenie najnovšej knihy Tamása Langa

Foto: Časť plagátu besedy

„Toto nebude netradičná hodina dejepisu - začal autor svoju prezentáciu knihy s názvom V tieni dvojkríža. – Aj keď som tu aj preto, lebo nestačí tak učiť o holokauste, že sa vyberieme do Osvienčimu a cestou si spravíme hneď aj výlet do Krakova alebo do soľnej bane vo Wieliczke, aby sa nám hneď uľavilo po návšteve koncentračného tábora. Lebo holokaust sa nezačal v Osvienčime. Holokaust sa začal nenávistnými prejavmi."
​​​​​​​
Junior ambasádori programu EPAS na Gymnáziu P. Pázmáňa s vjm v Nových Zámkoch zorganizovali besedu s Tamásom Langom, predsedom Židovskej náboženskej obce v Nových Zámkoch, ktorý zároveň predstavil aj svoju novú knihu s názvom V znamení svojkríža. Akciou sme pripomenuli aj Európsky deň obetí zločinu, ktorého účelom je podpora obetí trestných činov v celej Európe, zaplatenie spravodlivého odškodnenia obetiam bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť a podpora práv obetí trestných činov v trestnom procese.

pic
Foto: Tamás Lang

Otec Tamása Langa sa stal obeťou historických udalostí v roku 1943 v pracovnej službe pri Done a jeho matka v Ravensbrücku v roku 1945. Študentom priblížil vnútornú politiku Slovenska v rokoch 1938-1945, protižidovské opatrenia a ich dopady na príklade novozámockých prenasledovaných Židov.
Jeho monografia analyzuje Židovský kódex, ktorý bol so svojimi 270 paragrafmi najrozsiahlejším protižidovským opatrením v Európe. Ten bol podľa propagandy Hlinkovej strany prísnejší ako zákony v Nemecku. To všetko viedlo k zbaveniu všetkých občianskych a politických práv slovenských Židov, ich vylúčeniu zo spoločenského života, k tzv. arizácii, ktorá ich systematicky zbavovala práv, majetku, možností zamestnania a obživy.

pic
Foto: obecenstvo

„Túto knihu som napísal pre odborné aj laické publikum, pretože na rôznych konferenciách maďarskí a slovenskí historici dospeli k záveru, že ich vzájomná informovanosť na túto tému je nedostatočná. Udalosti holokaustu na Slovensku som zhrnul v maďarčine a kolega z Maďarska opísal v slovenčine tieto roky v Maďarsku“ - vysvetlil autor.

Publikácia obsahuje aj paralely medzi holokaustom v Maďarsku a na Slovensku, poukazuje na podobnosti a rozdiely a ich príčiny. Opisuje ťažkosti návratu domov a začlenenia sa do atmosféry charakterizovanej: „Viac vás prišlo domov, ako odišlo.“
Kniha zahŕňa veľké množstvo príkladov a opisov prípadov podložených archívnymi dokumentmi a fotografiami.

„Kvôli krutej smrti mojich rodičov pri práci bolo pre mňa najťažšie udržať si odstup, keďže starostlivé archívne štúdium problematiky, rozpitvanie témy a jej následné opísanie prinieslo na povrch množstvo emócií. Musel som byť obzvlášť opatrný, aby som zostal objektívny a držal sa holých faktov“ - priznal sa autor.

pic
Foto: Tamás Lang

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]