Autor textu: Zuzana Mészárosová
14.02.2023

Novinky eTwinning

Program eTwinnning má čo ponúknuť učiteľom i žiakom 

Foto: Mészárosová

Bratislava 14.02.2023 (Skolske.sk)

V oblasti vzdelávania je rok 2023 opätovne plný výziev a tiež program eTwinnning má čo ponúknuť učiteľom i žiakom. Slovenskí učitelia spoznávajú program eTwinning stále viac a s tým súvisí aj ich profesijný rozvoj v oblasti využívania informačných technológií a online nástrojov Web 2.0. Od septembra minulého roka učitelia pracujúci v programe eTwinning sú postavení pred výzvu zvládnuť novú platformu eTwinning, ktorá spojila pôvodnú platformu eTwinning s platformou School Education Gateway do spoločnej novej European School Education Platform, ktorú nájdete na stránke https://school-education.ec.europa.eu/sk. Prístup do novej platformy (a teda aj do eTwinningu) je možný len prostredníctvom účtu EU Login.

Vďaka masívnej účasti na vzdelávaniach eTwinning, pozitívnym spätným väzbám a reakciám vidno, že je medzi slovenskými učiteľmi dopyt po napredovaní a sebarozvoji v tejto oblasti. Pre učiteľov, ktorí majú záujem o vzdelávanie je v ponuke Inovačné vzdelávanie.
​​​​​​​

Program inovačného vzdelávania "Projektové vyučovanie a online spolupráca škôl v programe eTwinning" je poskytovaný na základe oprávnenia MŠVVaŠ SR zdarma. Rozsah vzdelávania je 50 hodín, počas ktorých sa jeho účastník naučí, ako kvalitne a efektívne pracovať s projektami eTwinning. Takéto vzdelávanie prebieha vo všetkých krajoch Slovenska.

Tým, ktorí sa chcú vzdelávať z domu je k dispozícii  elearningový kurz - „Google – výborný pomocník eTwinningových projektov“, ktorý je zameraný na využívanie širokej palety Google nástrojov v projektovom vyučovaní a realizovaní medzinárodných školských eTwinning projektov. Účastníci kurzu sa v rámci jednotlivých zadaní zdokonalia nielen v používaní Google produktov, ale takisto si rozšíria zručnosti v oblasti ich aplikovania do rôznych fáz eTwinning projektového vyučovania. Kurz je prevažne určený pre začiatočníkov s Google nástrojmi.

Pre učiteľov sú každý týždeň pripravené inšpiračné webináre, zamerané na skvalitnenie výuky, a už založených a prebiehajúcich projektov, učitelia sa naučia mnoho nových nástrojov vhodných pre medzinárodnú spoluprácu i na vyučovacie hodiny. Momentálne prebiehajú webináre – teachmeety, na ktorých sú predstavované kvalitné a inšpiratívne projekty, ktoré zviťazili v národnej súťaži eTwinning.

Začiatkom februára učitelia zapojení do eTwinnngu dostali od svojich ambasádorov darček v podobe novej publikácie „Online nástroje v projektoch eTwinning 2“, v ktorej nájdu 61 bezplatných online nástrojov na prácu s obrazom, videom a zvukom, online učebné pomôcky, ako aj nástroje na prezentovanie výsledkov, praktické tipy od ambasádorov, ako online nástroje používať vo vyučovaní aj v medzinárodných eTwinning projektoch. Knižka je  dostupná na stiahnutie na webovej stránke eTwinning.

Európskou témou roka 2023 je v eTwinningu téma "Inovácie a vzdelávanie" s podtitulom "Buďme kreatívni s projektom eTwinning.“ Tohtoročnej téme sa bude výrazne venovať Jarná kampaň eTwinning a kampaň Týždne eTwinning počas roka 2023.
​​​​​​​
Veríme, že si učitelia z našej ponuky vyberú a že aj tento rok eTwinning prispeje učiteľom k ich profesijnému rastu a žiakom k zážitkovému a zábavnejšiemu vzdelávaniu.

Zuzana Mészárosová, ambasádorka eTwinning

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]