Autor textu: Ľuboš Lukáč
16.02.2023

Nadaní v najstaršom klube si posvietili na emócie

Emócie hýbu svetom, hoci sa udalosti práve na ich úkor často snažíme vysvetľovať skôr pomocou rozumových kombinácií. Téme emócií sa bližšie prizreli v Klube nadaných detí pri ZŠ na Šmeralovej ulici v Prešove.

Foto: Ľuboš Lukáč

Prešov 16.02.2023 (Skolske.sk)

Vnímajme svoje aj cudzie emócie
Emócie sú dôležitou súčasťou každodenného života. Je dôležité, aby ich deti dokázali pomenovať. A to nie iba tie svoje, ale aby porozumeli i tomu, ako sa v rôznych situáciách cítia iní. Aj preto sa vedúci Klubu nadaných detí pri Základnej škole na Šmeralovej ulici v Prešove pri svojom poslednom stretnutí zamerali práve na túto oblasť.

Vieme ich vyjadriť aj bez slov
Emócie prejavujeme v každom okamihu života a netreba na to ani slov. Často si ani neuvedomujeme, že ide vlastne o istú formu neverbálnej komunikácie. Tej sme sa venovali v druhej časti stretnutia,“ priblížila vedúca Klubu nadaných detí Ingrid Storinská. „Pomocou brainstromingu sme vytvorili „oceán emócií“. Úlohou potom bolo vybrať si jednu z nich a neverbálne ju predviesť.“

Neverbálnu informáciu odovzdávali jeden druhému
V ďalšej aktivite nazvanej Epidémia bolo úlohou vedúceho skupiny predviesť emóciu spojenú s pohybom tak, aby ju ostatní nevideli. Deti ju postupne predvádzali všetkým členom skupiny. „V závere sme zisťovali,  ako sa ukážka zmenila, kým jej predvedenie napodobnil posledný hráč,“ vysvetlila I. Stroinská. V hre na redaktorov zas bolo úlohou moderátora  prečítať správu, ktorú ďalší žiak zo skupiny predvádzal neverbálne - pohybom.

pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Na „Šmeralke“ je najstarší slovenský klub pre nadané deti
Klub nadaných detí pri Základnej škole na Šmeralovej ulici v Prešove je najstarším klubom tohto druhu na Slovensku. Minulý rok oslávil okrúhlych desať rokov existencie. Ako konštatujú jeho autori, od momentu vzniku je beznádejne naplnený. Nadaní majú množstvo aktivít a ich stretnutia pravidelne navštevujú známi hostia.

Deti takisto podnikajú výpravy do terénu. Každý rok absolvujú napríklad Logické sústredenie a v rámci projektu Šariš tour spoznávajú rôzne kúty vidieka, či hospodárske zvieratá. V minulosti nadané deti z klubu absolvovali desať víkendov v Tatrách a každý rok nechýbajú na koncerte kapely I.M.T. Smile, ktorá patrí medzi podporovateľov klubu. Pozvanie na živé vystúpenie prijali takisto od Richarda Müllera.

pic
Foto: Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]