Autor textu: TASR
27.02.2023

Úspech na Univerzite Komenského: Výskumník Májek získal prestížny ERC grant

Verím, že sa nám podarí vyvinúť nové reakcie, ktoré budú zaujímavé nielen z pohľadu základného výskumu, ale aj pre aplikačné využitie, uviedol autor projektu Májek.

Na snímke výskumník Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského Michal Májek, v Bratislave 27. februára 2023. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 27. februára (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave je prvou vysokou školou na Slovensku, ktorá získala ERC grant z Európskej rady pre výskum v hodnote 1,55 milióna eur. Grant získal mladý výskumník Michal Májek z Prírodovedeckej fakulty UK na výskum v oblasti chemickej katalýzy s piezoelektrickými materiálmi. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Projekt Capele je zameraný na využitie mechanickej energie na aktiváciu organických molekúl. Cieľom bude využiť novú metódu aktivácie molekúl pomocou piezoelektrických katalyzátorov pri hľadaní nových reakcií. Ide o projekt základného výskumu, ale potenciálnymi praktickými aplikáciami by mohli byť napríklad syntéza liečiv či materiálová veda. "Verím, že sa nám podarí vyvinúť nové reakcie, ktoré budú zaujímavé nielen z pohľadu základného výskumu, ale aj pre aplikačné využitie. Do projektu určite zapojím aj svojich študentov, pretože si myslím, že k práci na výskumnej univerzite patrí aj príprava nových vedeckých talentov," uviedol autor projektu Májek.



Slovenskí vedci zaznamenávajú v súťaži o najprestížnejšie európske vedecké granty extrémne nízku úspešnosť. Doteraz sa to podarilo len trikrát, z toho dvakrát jednému výskumníkovi a raz jednej výskumníčke zo Slovenskej akadémie vied. Písanie projektu si vyžaduje mesiace prípravy a spolupráce s národným kontaktným bodom pre ERC. Tým je Zuzana Reptová z Centra vedecko-technických informácií SR, ktoré pre slovenských vedcov zabezpečuje pomoc s prípravou projektov pre ERC komisiu, tréningy a cvičné pohovory. "Michal Májek stál pred neľahkou výzvou navrhnúť výskum, ktorý je dostatočne ambiciózny, má potenciál posunúť hranice ľudského poznania. A zároveň presvedčiť, že je tento zámer uskutočniteľný napriek tomu, že sa to doteraz nikomu nepodarilo," povedala Reptová.

"Získanie prvého grantu ERC na UK je mimoriadne skvelou správou pre našu univerzitu a tiež dôležitým signálom pre ostatné univerzity, že sa to dá. Je to veľký úspech," povedal rektor UK Marek Števček. Ako doplnil, vedenie univerzity sa bude snažiť vytvárať také podmienky, ktoré umožnia ďalšie podobné úspechy v čo najkratšom čase.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]