Autor textu: TASR
28.03.2023

Aliancia stredoškolákov apeluje na snahu zmeniť maturitné skúšky k lepšiemu

Aliancia tvrdí, že študenti a pedagógovia stredných škôl sa im z viacerých častí Slovenska ozvali s rôznymi podnetmi a názormi na samotnú maturitnú skúšku. 

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Veronika Mihaliková

Bratislava 28. marca (TASR) - Aliancia stredoškolákov apeluje na väčšiu snahu zmeniť maturitné skúšky k lepšiemu. Uviedla to po zmonitorovaní situácie v súvislosti s písomnou maturitnou skúškou. V tejto súvislosti sa chce stretnúť s dočasne povereným ministrom školstva Jánom Horeckým i vedúcou oddelenia hodnotenia, hovoriť budú aj s riaditeľkou monitorovania vzdelávania Ivanou Pichaničovou. TASR o tom informoval prezident Aliancie stredoškolákov Viliam Dominik Ďuraš.

Aliancia tvrdí, že študenti a pedagógovia stredných škôl sa im z viacerých častí Slovenska ozvali s rôznymi podnetmi a názormi na samotnú maturitnú skúšku. "Pokiaľ ide o externú časť maturitnej skúšky zo slovenského jazyka, naše výhrady spočívajú predovšetkým v stavbe otázok, ktoré sú už dlhú dobu do istej miery stavané zavádzajúco a mätúco, čo sa tento rok znovu prejavilo v plnej miere," konštatuje Ďuraš. V písomných testoch z anglického jazyka bolo na druhej strane podľa Aliancie stredoškolákov možno vidieť nejednoznačnosť, čo skonštatovali aj mnohí učitelia vyučujúci daný jazyk. 

Preto sa Aliancia stredoškolákov rozhodla požiadať o stretnutie s Pichaničovou. Stretnutie sa má uskutočniť 3. apríla. "Zároveň budeme tieto názory prezentovať aj na stretnutí s povereným ministrom školstva Horeckým, s ktorým sa v najbližších týždňoch máme stretnúť. Na oboch rokovaniach budeme apelovať na väčšiu snahu o zmenu maturitných skúšok k lepšiemu," doplnil Ďuraš. Aliancia verí, že aj vďaka týmto stretnutiam dokážu do budúcna zabezpečiť korektnú a férovú maturitnú skúšku. 

Maturitnú skúšku zloženú z písomného testu a slohovej práce absolvovali žiaci počas týždňa od 14. do 17. marca. Náhradný termín sa uskutoční od 3. do 5. apríla. Maturitná skúška pozostáva z písomného testu, slohu a z ústnej alebo praktickej časti. V tomto školskom roku je na maturitnú skúšku prihlásených viac ako 41.000 žiakov.      


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]