Autor textu: Lucia Petríková
20.04.2023

Študenti Trenčianskej univerzity si už naplno užívajú univerzitné e-biky a e-skútre

K dispozícii majú 15 elektro skútrov a 30 bicyklov. V podmienkach univerzít ide o absolútnu novinku.

Foto: Lucia Petríková

Trenčín 20.04.2023 (Skolske.sk)

Študenti a zamestnanci Trenčianskej univerzity si môžu uľahčiť presúvanie po meste pomocou e-bicyklov či skútrov, ktoré sú umiestnené priamo v areáloch fakúlt Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne.

V pondelok 17. apríla na univerzite slávnostne zahájili sharovanie elektro bicyklov a skútrov. Ide o absolútnu novinku v podmienkach slovenských univerzít a vysokých škôl. Trenčianska univerzita, ktorá má takto všetky fakulty a pracoviská sieťované cez e-mobilitu, chce okrem podpory mobility študentov prispieť aj k ochrane životného prostredia.

pic
Foto: Lucia Petríková

E-bicykle sú trendom v rýchlej preprave na čerstvom vzduchu. Tie univerzitné sú vybavené veľkým úložným priestorom a pohodlným "nízkym" nastupovaním. Využívajú kombináciu pohonu cez pedále s výraznou pomocou elektromotora a v prípade vybitia batérie ich je možné používať ako klasické bicykle. Zelená alternatíva klasických skútrov šetrí životné prostredie, odvezie dvoch pasažierov, má dojazd cca 65 km a do 7 hodín sa skúter plne nabije.

„Študenti majú k dispozícii 15 takýchto skútrov a 30 elektro bicyklov. Rozmiestnené sú po fakultách univerzity, aby sa študenti mohli jednoduchšie presúvať medzi jednotlivými budovami,“ objasnil rektor Trenčianskej univerzity Jozef Habánik, ktorý dodal, že univerzita získala prostriedky na zriadenie stanovísk v sume 266 010 EUR pomocou projektu Zelená revitalizácia a podpora udržateľnej mobility pre napĺňanie iniciatívy Race to Zero.

pic
Foto: Lucia Petríková

Slávnostného otvorenia sa zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorý neváhal a vyskúšal nový univerzitný elektro bicykel. „Som rád, že sa Trenčianska univerzita pustila do realizácie tohto projektu. Ten krásne zapadá aj do vízie Trenčianskeho kraja ako Zelenej župy.“

Študenti a zamestnanci môžu používať zariadenia prostredníctvom mobilnej aplikácie. Nájdu si najbližšie zariadenie, ktoré sa im načítaním QR kódu na riadidlách alebo na zámku automaticky odomkne. Stanoviská majú na mape vyznačený počet voľných zariadení a aj voľných miest na nabíjanie.

Smart stojany majú na streche solárne články, ktoré pokryjú časť energie na nabíjanie, sú vyrobené z kompaktného odolného materiálu a všetky súčasti ako zásuvky a konektory sú vo vode odolnom prevedení. Minulý rok na jeseň bola spustená testovacia prevádzka, počas ktorej sa vyriešili drobné nedostatky. Celkovo Trenčianska univerzita disponuje 3 nabíjacími stojanmi a je prvou univerzitou na Slovensku, ktorá má takýto systém zdieľaných zariadení.

pic
Foto: Lucia Petríková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]