Autor textu: TASR
24.04.2023

Rezort školstva: Nie všetci zriaďovatelia ZŠ majú záujem odstraňovať dvojzmennú prevádzku

Rezort školstva iniciatívne komunikuje s každou samosprávou, ktorá má základnú školu v dvojzmennej prevádzke. 

Ilustračná snímka. FOTO TASR – František Iván

Bratislava 24. apríla (TASR) - Nie všetci zriaďovatelia základných škôl prejavujú záujem odstraňovať dvojzmennú prevádzku. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v reakcii na stav výzvy na odstránenie dvojzmennej prevádzky základných škôl, ktorá bola vyhlásená ešte v auguste 2022 a je súčasťou plánu obnovy. Pár zriaďovateľov už začalo podnikať konkrétne kroky na riešenie tohto problému.

Výzva v sebe obsahuje podmienku ukončeného verejného obstarávania na stavebnú časť projektu. V prvej polovici apríla rezort školstva evidoval jednu predloženú žiadosť o poskytnutie prostriedkov mechanizmu, zároveň aj štyri vyhlásené a jedno ukončené verejné obstarávanie. "V dohľadnom čase tak očakávame až šesť predložených žiadostí o poskytnutie prostriedkov mechanizmu, ktoré budú následne čo najskôr posúdené," uviedli z rezortu školstva.       

Aktuálny záujem o zapojenie sa do výzvy je podľa ministerstva spôsobený viacerými faktormi. Na základe komunikácie so zriaďovateľmi, respektíve predstaviteľmi samospráv medzi ne napríklad patrí zameranie sa na iné priority ako je výstavba škôl, nedostatok zdrojov spôsobený napríklad vyššími výdavkami za energie, potreba zabezpečenia vhodných pozemkov. "Veľká väčšina samospráv, ktoré majú základnú školu v dvojzmennej prevádzke, sa tak reálne začala vyhlásenou výzvou zaoberať až v tomto kalendárnom roku," poznamenalo ministerstvo. 

Rezort školstva iniciatívne komunikuje s každou samosprávou, ktorá má základnú školu v dvojzmennej prevádzke. Organizujú sa informačné semináre a odborné stretnutia, a to aj v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska. Regionálni koordinátori každú obec so základnou školou v dvojzmennej prevádzke opakovane navštevujú a snažia sa v spolupráci s ich predstaviteľmi riešiť všetky osobitné problémy, ktoré pri príprave výstavby škôl majú. "V blízkom čase je tiež plánované vyhlásenie výzvy na projektovú podporu, ktorá pomôže viacerým z predmetných samospráv pri zabezpečení projektovej dokumentácie. Nebudú tak na ňu musieť vynakladať a viazať týmto spôsobom vlastné finančné zdroje," vysvetlilo ministerstvo školstva.

Podľa rezortu školstva je v zozname, ktorý je prílohou vyhlásenej výzvy, 55 základných škôl v dvojzmennej prevádzke, ktoré sa nachádzajú v 49 lokalitách. Všetky sa nachádzajú na východnom Slovensku, teda v Košickom a v Prešovskom samosprávnom kraji. Avšak nie všetci zriaďovatelia základných škôl prejavujú záujem dvojzmennú prevádzku odstraňovať. "Napriek opakovanému oslovovaniu nie sú akokoľvek aktívni, nemajú na riešenie tohto problému dostatočné skúsenosti, prípadne odmietajú akceptovať inkluzívne, desegregačné nastavenie výzvy vyplývajúce z pravidiel Plánu obnovy a odolnosti SR," poukázalo ministerstvo. 

Dvojzmenná prevádzka podľa ministerstva nepriaznivo vplýva na výsledky žiakov, zdravie a spánkový režim detí, ako aj na inklúziu či na pracovné príležitosti ich rodičov. "V rámci snahy o poskytovanie kvalitného a moderného vzdelávania nemá pritom v 21. storočí akýkoľvek dôvod na existenciu," uzavrelo MŠVVaŠ SR. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]