Autor textu: TASR
26.04.2023

Aliancia stredoškolákov zhodnotila s Horeckým maturity a projekt Aliančné pätoro

Predstavitelia Aliancie stredoškolákov odprezentovali spätnú väzbu k externej časti maturitnej skúšky. 

Na archívnej snímke snímke dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký. FOTO TASR - Jakub Kotian

Bratislava 26. apríla (TASR) - Dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký sa v utorok (25. 4.) stretol so zástupcami Aliancie stredoškolákov. Spolu zhodnotili tohtoročnú externú časť maturitnej skúšky a stredoškoláci predstavili šéfovi rezortu školstva aj projekt Aliančné pätoro. TASR o tom informoval prezident Aliancie stredoškolákov Viliam Dominik Ďuraš.

Predstavitelia Aliancie stredoškolákov odprezentovali spätnú väzbu k externej časti maturitnej skúšky. "Zhodli sme sa na potrebe informovať študentov a pedagógov o význame maturitných testov, keďže testy sú tvorené porovnávacou, nie didaktickou formou. Z dôvodu mylnej predstavy o skúške a následného nadmerného stresu študentov sme sa dohodli na spolupráci pri zvyšovaní povedomia o danom probléme," priblížil Ďuraš.

Následne stredoškoláci zástupcom ministerstva školstva prezentovali ich najnovší projekt s názvom Aliančné pätoro (A5). "A5 sumarizuje názory stredoškolákov na päť zásadných otázok týkajúcich sa stredoškolského štúdia a okrem podnetu na diskusiu prináša aj návrhy riešení daných problémov. Študentov stredných škôl sme sa pýtali otázky na témy nultých hodín, známkovania výchov, uznávania jazykových certifikátov, vytvorenia stredoškolského zastupiteľského orgánu a participácie stredoškolákov na zmenách v školstve," konkretizoval prezident Aliancie stredoškolákov. Do prieskumu sa zapojilo 3598 študentov rôznych typov stredných škôl z celého Slovenska. 

Ministerstvo podľa Ďuraša ocenilo aktivitu Aliancie stredoškolákov a prisľúbilo vyjadrenie v podobe odborného posudku. "Zároveň sme sa dohodli, že minister o A5 informuje riaditeľov stredných škôl," dodal. Najbližšie stretnutie vedenia rezortu školstva so zástupcami stredoškolákov sa má uskutočniť na konci školského roka. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]