Autor textu: TASR
26.04.2023

Sexuálna výchova dieťaťa by mohla byť podmienená súhlasom rodiča

Predpokladá to novela školského zákona z dielne poslanca Národnej rady (NR) SR Richarda Vašečku (OĽANO). 

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Bratislava 26. apríla (TASR) - Sexuálna výchova dieťaťa by mohla byť podmienená súhlasom rodiča. Predpokladá to novela školského zákona z dielne poslanca Národnej rady (NR) SR Richarda Vašečku (OĽANO). Navrhuje medzi princípy výchovy a vzdelávania zakotviť rešpektovanie práv rodičov zabezpečovať výchovu a vzdelávanie detí v zhode s ich náboženským a filozofickým presvedčením.

"Základom novej úpravy je povinnosť školy rešpektovať práva rodičov na výchovu a vzdelávanie v súlade s ich presvedčením, a to v tej najvšeobecnejšej rovine. Osobitne sa zavádza povinnosť školy vopred informovať rodičov o výchove v oblasti sexuálneho správania, ktoré sa vzhľadom na aktuálnu skúsenosť a pobúrenie časti rodičov s novými publikáciami javí ako najpálčivejšia oblasť. V tejto oblasti teda škola bude mať povinnosť vopred informovať rodičov o zamýšľanej výchove a pred jej realizáciou si vyžiadať informovaný súhlas rodiča," ozrejmil predkladateľ.

Rodič by mohol mať právo podmieniť účasť dieťaťa na výchove predchádzajúcim informovaným súhlasom aj v iných oblastiach, ktoré považuje za dôležité s ohľadom na zachovanie jeho práva na výchovu dieťaťa v súlade s jeho presvedčením. Návrh má reagovať na prax, keď sa "rôzne organizácie, ale aj učitelia snažia na školách prezentovať kontroverzné myšlienky o sexualite, s ktorými môžu mať mnohí rodičia problém". Ako príklad uvádza predkladateľ publikácie o sexuálnej a vzťahovej výchove. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]