Autor textu: TASR
04.05.2023

Rezort školstva začal učiteľom v okresoch predstavovať pripravované zmeny v školách

Autori nového kurikula a zástupcovia rezortu školstva predstavia najzásadnejšie zmeny kurikulárnej reformy a proces postupného zavádzania zmien.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 4. mája (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR začalo v máji s predstavovaním nového štátneho vzdelávacieho programu osobne riaditeľom škôl a samotným učiteľom v regiónoch. Osobné stretnutia sa začali 2. mája a potrvajú do 23. júna. Dokopy je naplánovaných 79 stretnutí, priblížil pre TASR odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

Autori nového kurikula a zástupcovia rezortu školstva predstavia najzásadnejšie zmeny kurikulárnej reformy a proces postupného zavádzania zmien. Pozvánku na osobnú prezentáciu dostali všetky základné školy. 

"S prvými 40 školami nastupujeme na cestu zavádzania zmien priamo do škôl a do tried. Na začiatku tejto cesty ponúkame riaditeľom a učiteľom základných škôl možnosť bližšie spoznať novú kvalitu vzdelávacích štandardov na osobných stretnutiach," povedal dočasne poverený minister školstva Ján Horecký. Osobné stretnutia sa realizujú formou infoseminárov, zamerané sú na oboznámenie zástupcov učiteľských zborov škôl s piliermi nového vzdelávacieho programu. Cieľom osobných stretnutí je na konkrétnych ukážkach priblížiť zmeny v novom štátnom vzdelávacom programe s priamou väzbou na vzdelávacie štandardy a zároveň predstaviť plán postupného zavádzania nového kurikula s podporou pre školy.

Jednotlivé semináre organizačne zastrešujú krajské pracoviská Národného inštitútu vzdelávania a mládeže. "Potrebujeme sledovať, do akej miery nový dokument smeruje pedagógov k tomu, aby namiesto odovzdávania hotových vedomostí učili svojich žiakov tieto vedomosti získavať a na základe nich samostatne myslieť a zodpovedne konať," vysvetlil riaditeľ odboru kurikula a inovácií rezortu školstva Martin Kríž.

Prvých 40 škôl začne zavádzať nový štátny vzdelávací program v experimentálnom overovaní v školskom roku 2023/2024. V ďalších dvoch rokoch prechodného obdobia sa postupne zapoja aj ďalšie školy. Nové kurikulum bude pre všetky školy platné od školského roka 2026/2027.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]