Autor textu: TASR
11.05.2023

Rezort školstva aktualizoval výzvy na budovanie kapacít MŠ a ZŠ i debarierizáciu SŠ

Zámerom výzvy na debarierizáciu priestorov väčších SŠ je zjednodušiť prístup k vzdelávaniu na školách pre žiakov so zdravotným znevýhodnením.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 11. mája (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR urobilo v nadväznosti na revíziu Plánu obnovy a odolnosti SR aktualizáciu výziev na budovanie nových kapacít materských a základných škôl (MŠ a ZŠ), ako aj debarierizáciu väčších stredných škôl (SŠ). MŠ a ZŠ môžu odteraz žiadať o prostriedky mechanizmu aj na výstavbu školských jedální vrátane vybavenia kuchyne. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu rezortu školstva.
        
Navyše bola vyhlásená nová výzva na poskytnutie projektovej podpory nepripraveným ZŠ s dvojzmennou prevádzkou. "V rámci výzvy na debarierizáciu väčších SŠ bola zvýšená maximálna výška prostriedkov na jeden projekt o takmer 40 percent. Týmto spôsobom sa rezort snaží zlepšovať podmienky pre žiadateľov a motivovať ich tak k efektívnemu zapájaniu sa do vyhlásených výziev," uviedli z ministerstva školstva.
        
Žiadosť o poskytnutie prostriedkov mechanizmu na projektovú podporu si môžu podať ZŠ s dvojzmennou prevádzkou a ich zriaďovatelia. Projektová podpora sa vzťahuje na výdavky spojené s obstaraním architektonickej štúdie alebo projektovej dokumentácie na stavebné práce alebo stavbu, ktorou sa vybudujú nové kapacity s cieľom odstrániť dvojzmennú prevádzku. Využiť môžu 3.461.086 eur.
        
"Vzhľadom na úpravu hlavného cieľa výzvy na debarierizáciu väčších SŠ bol rezort schopný zvýšiť maximálnu výšku prostriedkov mechanizmu na jeden projekt z pôvodných 130.000 eur na 180.000 eur," spresnili z ministerstva školstva. Žiadatelia, ktorí ukončili verejné obstarávanie na hlavnú aktivitu projektu, sa môžu uchádzať o prostriedky mechanizmu a po podpise zmluvy obratom realizovať stavebný projekt. "V prípade už realizovaných aktivít môžu žiadatelia podať žiadosť na refundáciu oprávnených výdavkov," doplnili z MŠVVaŠ SR. Výnimkou je výzva na debarierizáciu väčších SŠ, v rámci ktorej si môže žiadateľ podať žiadosť ešte pred ukončením verejného obstarávania na stavebnú časť.
        
Zámerom výzvy na debarierizáciu priestorov väčších SŠ je zjednodušiť prístup k vzdelávaniu na školách pre žiakov so zdravotným znevýhodnením. Indikatívna výška finančných prostriedkov určených na tento účel je 32.607.212 eur.
        
Rezort školstva eviduje posledné týždne zvýšený záujem o doteraz vyhlásené výzvy a existuje tak predpoklad, že počet žiadostí po aktualizáciách výziev bude aj naďalej postupne rásť.
        
Oprávnení žiadať prostriedky mechanizmu na vybudovanie nových kapacít MŠ sú školy a ich zriaďovatelia v regiónoch, kde výrazne rastie počet detí a terajšie kapacity preukázateľne nestačia. Celková výška finančných prostriedkov vyčlenená na budovanie kapacít MŠ je viac ako 154 miliónov eur, pričom aktuálne je alokovaných vo výzve 70 miliónov eur.
        
O financovanie výstavby nových kapacít ZŠ môžu žiadať školy a ich zriaďovatelia v regiónoch, kde preukázateľne chýbajú učebne vzhľadom na súčasnú situáciu alebo na predpokladaný demografický vývoj. "Indikatívna výška finančných prostriedkov alokovaných na výzvu na budovanie kapacít je 34.905.180 eur. Alokácia bola v rámci aktualizácie výzvy zvýšená o 1.057.740 eur z dôvodu rozšírenia zoznamu oprávnených lokalít o okres Dunajská Streda," spresnilo ministerstvo školstva. Ďalších vyše 34 miliónov eur je alokovaných na výzvu na odstránenie dvojzmennej prevádzky ZŠ.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]