Autor textu: TASR
30.05.2023

Päť pedagogičiek Univerzity Komenského ocenili za inovatívne kurzy

Na cenu bolo nominovaných 22 kurzov doplňujúceho pedagogického štúdia a rozširujúceho štúdia realizovaných na UK. 

Na archívnej snímke hlavná budova UK na Šafárikovom námestí v Bratislave. FOTO TASR

Bratislava 30. mája (TASR) - Päť učiteliek zo štyroch fakúlt Univerzity Komenského (UK) v Bratislave si prevzalo Cenu učiteľskej akadémie UK za inovatívne kurzy doplňujúceho pedagogického štúdia a rozširujúceho štúdia. Tento typ štúdia slúži na zvyšovanie alebo rozširovanie kvalifikácie učiteľov. TASR o tom informovala hovorkyňa najväčšej slovenskej univerzity Lenka Miller.

Na cenu bolo nominovaných 22 kurzov doplňujúceho pedagogického štúdia a rozširujúceho štúdia realizovaných na UK. Cenu učiteľskej akadémie UK získali Klára Velmovská z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK za kurzy školských pokusov z fyziky 1 a 2, Monika Šajánková z Filozofickej fakulty UK za kurz didaktiky nemeckého jazyka a Zuzana Puchovská z Filozofickej fakulty UK za kurz didaktiky francúzskeho jazyka. Ocenené boli aj Martina Luptáková z Fakulty telesnej výchovy a športu UK za kurz pedagogickej komunikácie a Henrieta Mázorová z Prírodovedeckej fakulty UK za kurz výučby geografie s podporou digitálnych technológií.

"Kurzy boli hodnotené podľa siedmich kritérií zahŕňajúcich orientáciu na študenta, prepojenie pedagogickej praxe s teóriou podľa špecifických potrieb vzdelávaných, zaradenie nových metód, ktoré študenti môžu zaviesť do svojej pedagogickej praxe či využívanie spätnej väzby a sebahodnotenia," priblížila Gabriela Pleschová, predsedníčka hodnotiacej komisie z Centra pedagogickej podpory Filozofickej fakulty UK. Výučba v tomto type štúdia má podľa zodpovednej riešiteľky rozvojového projektu Lenky Sokolovej z Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK svoje špecifiká a často sa jej popri bežnom vysokoškolskom štúdiu nevenuje dostatočná pozornosť. "Dobrí učitelia inovujú svoju vlastnú výučbu, preto je dôležité navzájom sa inšpirovať a učiť jeden od druhého. Touto cenou sme chceli oceniť tých, ktorí pristupujú k výučbe kreatívne a navyše sú ochotní podeliť sa o svoje pedagogické skúsenosti s kolegami," ozrejmila Sokolová dôvod, prečo Cena učiteľskej akadémie UK vznikla.

Doplňujúce pedagogické štúdium a rozširujúce štúdium sa na UK realizuje na niekoľkých fakultách. Určené je pre učiteľov z praxe, ktorí si potrebujú doplniť pedagogické vzdelanie alebo rozšíriť počet predmetov, ktoré vyučujú.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]