Autor textu: TASR
01.06.2023

Rezort školstva: Začala sa verejná konzultácia k minimálnemu učebnému výstupu

Vzdelávacie štandardy sa členia na výkonové a obsahové. Výkonové štandardy definujú úroveň spôsobilostí, teda ako žiaci používajú v praxi to, čo sa naučili. 

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 1. júna (TASR) - Minimálny učebný výstup predstavuje základnú úroveň toho, čo má vedieť žiak na konci vzdelávacieho cyklu. V týchto dňoch sa začala verejná konzultácia dokumentu. Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na sociálnej sieti.

"Minimálny učebný výstup bude súčasťou vzdelávacích štandardov nového štátneho vzdelávacieho programu (ŠVP) pre základné vzdelávanie," uvádza sa na webe www.vzdelavanie21.sk. Učiteľom v rámci jednotlivých cyklov a vzdelávacích oblastí pomôže stanoviť základnú úroveň vedomostí a zručností, ktoré sú nevyhnutné pre postup žiaka do ďalšieho vzdelávacieho cyklu alebo stupňa vzdelávania. Táto úroveň bude jednotná pre všetkých žiakov bez rozdielu a umožňuje žiakom získať nižšie stredné vzdelanie a pokračovať na strednej škole.

Vzdelávacie štandardy sa členia na výkonové a obsahové. Výkonové štandardy definujú úroveň spôsobilostí, teda ako žiaci používajú v praxi to, čo sa naučili. Obsahové štandardy určujú vedomosti, čo žiak vie a ako tomu rozumie. Nové výkonové a obsahové štandardy boli ministerstvom schválené na konci marca a tvoria súčasť nového ŠVP.

Odborná verejnosť bude môcť návrh minimálneho učebného výstupu pre jednotlivé cykly a vzdelávacie oblasti pripomienkovať do 14. júna.

Rezort školstva doplnil, že v priebehu augusta bude dodatkom k novému ŠVP pre základné vzdelávanie schválený minimálny učebný výstup. Jeho návrh pripravil Národný inštitút vzdelávania a mládeže  a ministerstvo školstva v rámci aktuálne prebiehajúcich kurikulárnych zmien.

Nový ŠVP je schválený. Od septembra bude prvých 40 základných škôl vzdelávať prvákov podľa nového kurikula. Všetky základné školy začnú povinne učiť podľa ŠVP od školského roka 2026/2027, počnúc prvým ročníkom prvého cyklu. Nový ŠVP je súčasťou kurikulárnej reformy Plánu obnovy a odolnosti SR.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]