Autor textu:  Mgr. Marián Sabala
07.06.2023

Brány Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch opúšťajú úspešní absolventi

Stredná odborná škola technická v Tlmačoch vzdeláva a vychováva technicky vzdelaných študentov - strojárov, programátorov a elektrikárov už 73 rokov.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 07.06.2023 (Skolske.sk)

Jednou z najťažších úloh, s ktorou sa musí absolvent školy popasovať, je nájsť si po absolvovaní školy pracovné miesto alebo vybrať si vhodnú vysokú školu pre ďalšiu prípravu na povolanie. Situáciu majú jednoduchšiu tí študenti, ktorí držia v rukách remeslo. Nie nadarmo sa hovorí: „Remeslo ma zlaté dno.“ Správny výber povolania je teda polovica úspešného uplatenia sa. Tú druhú tvorí vôľa pracovať sám na sebe a vlastná šikovnosť.

Stredná odborná škola technická v Tlmačoch vzdeláva a vychováva technicky vzdelaných študentov - strojárov, programátorov a elektrikárov už 73 rokov. Škola má tradíciu a dobré meno vo vzdelávaní šikovných strojárov, zváračov, elektrotechnikov či obrábačov kovov. Z jej brán nevychádzajú absolventi, ktorí by húfne zapĺňali rad nezamestnaných, ale práve naopak dosahuje takmer sto percentnú zamestnanosť na trhu práce. Veď práve v dnešných časoch je vysoký dopyt po technicky vzdelaných mladých ľudí.

„Naša škola má veľmi dobrú spoluprácu s viacerými firmami v našom okrese, ktoré ponúkajú študentom nielen možnosť získania praktických skúseností, ale popri tom aj možnosť finančného prilepšenia si počas štúdia. Študenti sú za prax aj finančne odmeňovaní. Tí najlepší si mesačne privyrobia až do tristo eur,“ prezrádza riaditeľka školy Ing. Janka Mrázová.

Aj tento rok opustilo brány našej školy 66 absolventov rôznych odborov. Za zmienku stojí aj jedna skutočnosť. Viacero študentov má o prácu už postarané. Onedlho od odovzdávania maturitných vysvedčení nastupujú do zamestnania. Vďaka dobrým výkonom počas odbornej praxe, im svoje dvere pootvorili viacerí významní zamestnávatelia v Levickom okrese. Niektorí zo študentov sa rozhodli pokračovať v štúdiu na vysokých školách. Tí, čo už chcú nedočkavo pracovať a zarábať dostali mnoho ponúk už počas štúdia, ktoré teraz využili a našli si svoje pracovné miesto. Nie každý absolvent to má takéto jednoduché, ale technicky vzdelaní mladí ľudia sa na trhu práce uplatnia oveľa jednoduchšie, o čom svedčia aj štatistiky úradu práce. Veď pozrite do nich, ale našich absolventov tam budete zbytočne hľadať. Jednou vetou napísané: Žiadaní pre trh práce.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]