Autor textu: Adrián Krajňák
11.10.2023

Aj my sa chceme rozvíjať

Príbeh z košického sídliska Luník IX.

Foto: Adrián Krajňák

Partia mladých ľudí z občianskeho združenia Partnerstvo pre sociálne inovácie pôsobí na známom košickom sídlisku už niekoľko rokov s cieľom pomáhať deťom z marginalizovaného a sociálne znevýhodneného prostredia. Chcú dostať do reality motto – „Rovnaká šanca pre všetky deti“.  

V rámci projektov "Aj my chceme šancu" a "Aj my chceme šancu 2" sa im podarilo v uplynulých rokoch zrealizovať stovky hodín vzdelávania, výletov, či návštev priamo v rodinách detí, čo sa ukazuje ako jediná cesta udržania ich návykov v oblasti vzdelávania. 

Darí sa im aj naďalej sa rozvíjať v tejto oblasti a dokonca sa im vďaka novému projektu v rámci projektu ImpactLab od nadácie Pontis darí rásť nielen ako organizácia, ale aj na poli pôsobnosti. Okrem tradičného pôsobenia na sídlisku Luník IX. v Košiciach rozbehli vzdelávanie aj na ZŠ v Šarišských Bohdanovciach.

Vzdelávanie prebieha najmä formou STEM, čo sú kritické vedomosti a zručnosti dneška a budúcnosti vo svete plnom inovácií. Deti to vie nasmerovať aj v ich kariérnej dráhe, pokračovaní v štúdiu na odborných smeroch, popri motivačnom pozitívnom trávení voľného času. Okrem technických zručností sa u nich rozvíja inovácia ale aj soft skills, lebo musia spolupracovať, hľadať riešenia. Prispieva to aj k ich sebaúcte a sebahodnoteniu - zvládnuť niečo, robiť na rovnakých veciach ako ich rovesníci z majority.

Projekt sa zameral hlavne na možnosť priniesť pre deti a mládež z marginalizovaných skupín moderné spôsoby rozvoja zručností a logického myslenia cez vzdelávanie pomocou stavebnice Lego a zároveň im tak sprístupniť príležitosti, ktoré majú ich vrstovníci z majority. 

Snažíme sa byť pre deti Pomocníkom vo vzdelávaní, Sprievodcami životom a kamarátmi, ale aj Inšpiráciou, že aj z ťažšej štartovacej čiary sa dá dosiahnuť "vytúžený cieľ".  

Spolufinancované Európskou úniou v rámci projektu č. 101091634 – Impact Acceleration of Slovak CSOs. Vyjadrené názory a stanoviská sú názormi a stanoviskami autora/-ov a nemusia nevyhnutne odrážať názory Európskej únie alebo Európskej výkonnej agentúry pre vzdelávanie a kultúru (EACEA). Európska únia ani Európska výkonná agentúra pre vzdelávanie a kultúru za ne nezodpovedá.

Viac o tomto projekte a aktivitách združenia nájdete TU.

pic
Foto: Adrián Krajňák

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]